Armata sudaneză și un puternic grup paramilitar s-au luptat pentru a doua zi duminică pentru controlul națiunii afectate de haos, semnalând că nu sunt dispuși să pună capăt ostilităților în ciuda presiunilor diplomatice tot mai mari pentru încetarea focului.
Lupte grele în care au fost implicate vehicule blindate, mitraliere montate pe camioane și avioane de război au avut loc duminică în capitala Khartoum, în orașul adiacent Omdurman și în puncte fierbinți din întreaga țară. Se crede că forțele rivale au zeci de mii de luptători fiecare numai în capitală.
Aproape 100 de civili au fost uciși, inclusiv trei angajați ai Programului Alimentar Mondial al ONU. Sindicatul medicilor din Sudan a declarat că, în opinia sa, există zeci de morți suplimentari în rândul forțelor rivale. Luni, acesta a declarat că peste 940 de persoane au fost rănite, inclusiv civili și luptători., relatează euronews.com.
This is a moment of great tragedy for the @WFP family. I am heartbroken to confirm that three of our team members have lost their lives in the ongoing conflict in #Sudan, while two others are severely injured.
— Cindy McCain (@WFPChief) April 16, 2023
I demand immediate steps to guarantee the safety of those who remain.
Confruntările fac parte dintr-o luptă pentru putere între generalul Abdel-Fattah Burhan, comandantul forțelor armate, și generalul Mohammed Hamdan Dagalo, șeful grupului Forțelor de Sprijin Rapid (Rapid Support Forces/RSF). Cei doi generali sunt foști aliați care au orchestrat împreună o lovitură de stat militară din octombrie 2021 care a deraiat tranziția de scurtă durată a Sudanului către democrație.
”Luptele nu s-au oprit”
În ultimele luni, negocierile susținute la nivel internațional au reînviat speranțele pentru o tranziție ordonată către democrație. Cu toate acestea, tensiunile crescânde dintre Burhan și Dagalo au întârziat în cele din urmă un acord cu partidele politice.
În Khartoum și Omdurman, au fost raportate lupte în jurul cartierului general militar, al aeroportului internațional din Khartoum și al sediului televiziunii de stat. Un oficial militar de rang înalt a declarat că luptătorii RSF s-au confruntat cu trupele la sediul militar duminică dimineața devreme și că un incendiu a izbucnit la o instalație pentru trupele terestre.
"Luptele nu s-au oprit", a declarat Tahani Abass, un important apărător al drepturilor omului, care locuiește în apropierea cartierului general militar. "Ei trag unii împotriva altora pe străzi. Este un război total în zonele rezidențiale".
Abass a spus că familia ei și-a petrecut noaptea înghesuindu-se la parterul casei lor. "Nimeni nu a putut să doarmă, iar copiii plângeau și țipau la fiecare explozie", a spus ea. Sunete de focuri de armă au fost auzite în timp ce ea vorbea cu The Associated Press.
Atât armata, cât și RSF au afirmat că dețin controlul asupra unor locații strategice din Khartoum și din alte părți ale județului. Afirmațiile lor nu au putut fi verificate în mod independent.
Ambele părți au semnalat sâmbătă târziu că nu sunt dispuse să negocieze.
Armata lui Burhan a cerut desființarea RSF, pe care a catalogat-o drept "miliție rebelă". Dagalo a declarat pentru rețeaua de știri prin satelit Al Arabiya că a exclus negocierile și i-a cerut lui Burhan să se predea.
Presiunea diplomatică internațională
Între timp, presiunea diplomatică pare să se intensifice. Diplomați de rang înalt, inclusiv secretarul de stat al SUA, secretarul general al ONU, șeful politicii externe a UE, șeful Ligii Arabe și șeful Comisiei Uniunii Africane au îndemnat părțile să înceteze luptele. Membrii Consiliului de Securitate al ONU, în dezacord cu privire la alte crize din întreaga lume, au cerut încetarea imediată a ostilităților și revenirea la dialog.
Statele arabe cu interese în Sudan - Qatar, Egipt, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite - au făcut apeluri similare.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că s-a consultat cu miniștrii de externe din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. "Am fost de acord că este esențial ca părțile să pună capăt imediat ostilităților, fără condiții prealabile", a spus el într-o declarație duminică dimineață.
Fighting between SAF and RSF forces threatens the security and safety of Sudanese civilians and undermines efforts to restore Sudan’s democratic transition. The only way forward is to return to negotiations.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) April 16, 2023
La Vatican, Papa Francisc a declarat că urmărește "cu îngrijorare" evenimentele care se desfășoară în Sudan. "Sunt aproape de poporul sudanez deja atât de încercat și invit la rugăciuni pentru ca armele să fie depuse și dialogul să prevaleze, pentru a relua împreună calea păcii și a armoniei'', a spus suveranul pontif în declarațiile făcute duminică în fața publicului din Piața Sfântul Petru.
Forțele rivale se luptau în mai multe localități din Sudan, inclusiv în regiunea vestică Darfur, unde zeci de mii de oameni trăiesc în tabere pentru persoane strămutate după ani de război civil genocidar.
În provincia Darfur de Nord, trei angajați sudanezi ai Programului Mondial pentru Alimentație au fost uciși în confruntările din orașul Kebkabiya, a declarat Volker Perthes, trimisul ONU în Sudan.
El a precizat că sediul ONU și alte spații umanitare au fost atacate și jefuite în mai multe locații din Darfur.
"Aceste acte de violență recurente perturbă furnizarea de asistență care salvează vieți și trebuie să înceteze", a spus el. El a îndemnat toate părțile să "asigure siguranța și securitatea personalului ONU și a întregului personal umanitar și să respecte integritatea spațiilor și bunurilor".
Sudanul, o țară aflată la răscrucea dintre Orientul Mijlociu și Africa Subsahariană, este cunoscută pentru istoria sa de lovituri de stat militare și conflicte civile de la obținerea independenței în anii 1950.
Țara are granițe cu șase națiuni africane și o coastă strategică la Marea Roșie. Un conflict civil vechi de un deceniu a dus la secesiunea Sudanului de Sud în 2011.
Confruntările vor spori dificultățile din Sudan, unde, potrivit ONU, aproximativ 16 milioane de persoane - sau o treime din populație - depind deja de asistența umanitară.