Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lista actualizată a medicamentelor care îi pot lăsa pe șoferi fără permis de conducere

Ministerul Sănătății a actualizat lista medicamentelor care conțin substanțe interzise și care pot influența capacitatea de a conduce autoturisme. Situația poate aduce probleme în cazul testării șoferului cu aparatul drug test.

Ce medicamente te pot lăsa fără permis

Lista medicamentelor (denumirea comercială) care conțin substanțe stupefiante și psihotrope, actualizată de Ministerul Sănătății în Monitorul Oficial:

·       Dolnada

·       Spravato

·       Fentanil

·       Lunaldin

·       Pecfent

·       Tabfyl

·       Calypsol

·       Ketamină

·       Lisdexamfetamină

·       Lefisyo

·       Metadon

·       Metadonă

·       Methasan

·       Misyo

·       Sintalgon

·       Concerta

·       Morfină

·       Sevredol

·       Vendal Retard

·       Dropizol

·       Oxicodonă

·       Oxidolor

·       Mialgin

·       Remifentanil Kabi

·       Sofentil

·       Dolten

·       Alprazolam

·       Frontin

·       Praxolez

·       Xanax

·       Bromazepam

·       Sixmo

·       Suboxone

·       Zubsolv

·       Frisium

·       Rivotril

·       Codeină fosfat

·       Brufen Plus

·       Paradoren

·       Ultracod

·       Extraveral

·       DHC Continus

·       Diazepam

·       Fenobarbital

·       Luminal

·       Victan

·       Anxiar

·       Temelor

·       Medazepam

·       Buccolam

·       Midazolam

·       Nitrazepam

·       Edluar

·       Stilnox

·       Zadobra

·       Zolpidem

·       Zolsana

·       Clorhidrat de Tramadol

·       Mabron

·       Mabron Retard

·       Tramacalm

·       Tramadol

·       Tramag

·       Tramal Retard

·       Skudexa

·       Doreta

·       Tramadol/Paratemamol

·       Zeldiar

·       Gerodom

·       Imovane

·       Sonlax

Actualizarea listei medicamentelor care pot influența capacitatea de a conduce autoturisme ar trebui să aducă o responsabilizare în plus din partea șoferilor, cred polițiștii. Prezentarea unei adeverințe medicale, după o testare drug test cu rezultat pozitiv este un demers inutil. Cei care urmează un tratament cu medicamente și sunt depistați pozitiv la volan, riscă aceleași sancțiuni ca în cazul consumului de droguri.

Comisar șef de poliție Popa Alexandru – ofițer în cadrul Direcției Rutiere: „Persoanele care se află sub un tratament medicamentos și care urmează să conducă vehicule pe drumurile publice trebuie să fie conștiente de mai multe aspecte importante pentru e evita mai multe probleme legale și de siguranță

  • Să se consulte cu medicul care a prescris tratamentul, dacă acesta îi permite să conducă în siguranță vehicule pe drumurile publice.
  • Să consulte prospectul medicamentului pentru a identifica eventuale efecte adverse care ar putea afecta capacitatea de a conduce, de exemplu somnolență, amețeli, reflexe întârziate sau dificultăți de concentrare”.

Din păcate aparatele Drug Test utilizate de Poliția Română nu reușesc să disocieze dacă substanțele psihoactive provin de la un consum sau un abuz sau dacă sunt luate pe baza unei prescripții medicale, spun politiștii.

„Această modalitate de lucru este utilizată și în majoritatea statelor UE. În cazul în care rezultatul preliminar în trafic relevă un consum, arată un rezultat pozitiv, persoana în cauză este adusă la cea mai apropiată unitate medicală unde i se recoltează mostre biologice, sânge și urină, iar în maximum 72 de ore de la momentul recoltării, instituțiile de medicină legală vor furniza rezultatele analizei toxicologice, rezultatul final.

Dacă rezultatul final este negativ i se va restitui permisul de conducere persoanei respective căreia i-a fost reținut permisul în momentul depistării în trafic. Dacă este pozitiv, Poliția demarează cercetări cu privire la conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive. Dacă persoana respectivă, care este depistată în trafic a fost testată pozitiv, prezintă un act medical prin care justifică faptul că acel tratament e necesar, din păcate nu are nicio valoare, cu privire la situația juridică a acestei persoane”, a mai precizat Comisar șef de poliție Popa Alexandru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE