Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderii Uniunii Europene subliniază necesitatea unei „apărări comune întărite". Cum s-ar putea realiza și de câți bani e nevoie

Uniunea Europeană are nevoie, în următorii ani, de sute de miliarde de euro pentru o apărare comună întărită, care să facă față noilor provocări, după cum estimează oficialii europeni. Toate vocile relevante de la Bruxelles sunt de acord că UE trebuie să ia în propriile mâini securitatea și capacitatea de răspuns la amenințări și să continue colaborarea cu NATO și SUA.

Dar, de la teorie la fapte e o cale lungă, iar această cale e presărată cu provocări financiare majore. De unde se vor strânge acești bani? Și, dacă se vor strânge, ce domenii vor pierde finanțarea?

„Coșul comun” cu fonduri pentru apărarea Uniunii Europene ar putea fi format din bani europeni, plus bani din bugetele alocate de fiecare țară. Ideea centrală ar fi ca, în viitor, statele comunitare să facă achizițiile de armament și muniție în comun, cercetarea și inovația în domeniu să fie centralizate, iar investițiile în infrastructura militară să fie interconectate.

Liderii Uniunii Europene susțin necesitatea unei „apărări comune întărite"

Gheorghe Falcă, europarlamentar PPE: „La nivelul bugetului, avem opt miliarde de euro pentru gestionarea capabilităților de apărare. Avem doar opt miliarde, ceea ce este infim pentru ceea ce vrem să facem. Astăzi, era un europarlamentar în Comisie, care spunea de 500 de miliarde de euro. Spunea poate de o necesitate. Cred că europarlamentarul aduna tot ce înseamnă sumele pe care țările membre ale UE le dau pentru apărare și, însumat, ai un anumit buget. Industria de apărare trebuie să înceapă să lucreze împreună, chiar să liciteze arme împreună."

Această temă, considerată vitală pentru viitorul apărării și securității Uniunii Europene, a fost adusă în prim-plan în timpul audierile noilor comisari în Parlamentul European.

Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene: „Nu putem accepta că Rusia, Iran, Coreea de Nord produc mult mai mult armament și muniție decât toată comunitatea euro-atlantică. Trebuie să investim mai mult în apărare și să arătăm mai multă responsabilitate.

Avem mijloacele să producem mai mult decât ei. Voi lucra împreună cu comisarul pentru apărare, ca să realizăm acest lucru. Trebuie să îmbunătățim și capacitatea de a înfrunta noi provocări de securitate. Asta necesită o schimbare radicală de mentalitate în toate straturile sociale. Să fim gata să apărăm Uniunea Europeană, pentru că suntem mândri să fim parte din ea. O Europă nouă, mai puternică, va duce și la un NATO mai puternic.

Într-o lume instabilă, avem nevoie de alianțe puternice. Relația transatlantică este cel mai mare parteneriat de securitate și economic din lume. A adus securitate și prosperitate pe ambele maluri ale Atlanticului. Ca în orice parteneriat, trebuie să funcționeze pe baza a ceea ce este mai bine pentru ambele părți. Acest lucru nu se va schimba. UE și SUA sunt mai puternice și mai sigure când lucrează împreună. Ne vom întări securitatea comună lucrând și mai strâns cu Marea Britanie".

Andrius Kubilius, membru în Parlamentul European: Rezultatul crizei de securitate de acum își găsește răspuns într-o 'uniune europeană' privind apărarea. Trebuie să ne asigurăm că NATO, dar și fiecare stat în parte îl poate descuraja pe Putin sau pe orice alt agresor. Ca să realizăm asta, trebuie să fim ambițioși, hotărâți, neconvenționali și inventivi și nu trebuie să ne fie teamă să luăm în propriile mâini responsabilitatea de a apăra Europa.

Promit, din nou, să fiu alături de voi în acest ambițios scop de a crea o reală și autentică uniune de securitate, cu o apărare mai puternică, o industrie spațială, cu multă inovație și tehnologii noi, cu o Ucraină liberă, o Moldovă și Balcanii de Vest devenind, de asemenea, o parte a acestei uniuni de apărare."

Henna Maria Virkkunen, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene pentru Tech-Suveranitate, Securitate și Democrație: „Industria apărării este unul dintre domeniile unde trebuie să ne consolidăm capacitățile. Același lucru este valabil și pentru tehnologie. 20% din achizițiile de apărare se fac în afara UE, la nivelul statelor membre, iar în ceea ce privește securitatea, acest lucru nu este durabil.

Trebuie să ne concentrăm asupra propriilor noastre capacități și să le consolidăm. Adică trebuie să consolidăm capacitatea noastră de apărare, achizițiile noastre de apărare și, în consecință, trebuie să facem investiții. Trebuie să fim competitivi în acest domeniu. Statele membre cumpără acolo unde prețul e mai bun, unde interesele lor de securitate și de apărare se întâlnesc, dar avem nevoie să avem și noi o industrie la nivel înalt și, pentru asta, avem nevoie de inovație și de investiții în ceea ce privește armamentul."

O apărare comună a Uniunii Europene înseamnă însă mulți bani. Potrivit Fininacial Times, oficialii europeni se gândesc să permită ca, parțial, fondurile de coeziune alocate pentru perioada 2021-2027 să fie redirecționate către apărare. Suma este de aproape 400 de miliarde de euro și din ea a fost cheltuită o mică parte, doar 5%.

Siegfried Mureșan, europarlamentar PPE: „Securitate, prioritate. Alocăm buget. De unde? De vreme ce aceasta este o prioritate nouă a UE, cred că avem nevoie de resurse adiționale. Nu vreau ca banii pe care-i alocăm în domeniul securității și apărării să însemne reduceri de fonduri pentru fermieri, reduceri de fonduri pentru construcția de autostrăzi, pentru modernizarea de școli sau pentru extinderea unor spitale.

Putem, de exemplu, extinde sau moderniza un aeroport care să aibă o întrebuințare duală, civilă și militară. Nu împotriva voinței statelor membre, ci conform dorinței statelor membre. Să consolidăm structura rutieră, feroviară pentru uz civil, dar și pentru mobilitate militară, este un alt lucru pe care îl putem face din fondurile de coeziune."

Într-o declarație din vară, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, estima că va fi nevoie de 500 de miliarde de euro, în următorii zece ani, pentru întărirea apărării europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE