Acordul privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina nu va mai fi prelungit de la 1 ianuarie 2025, a confirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, joi, la Bruxelles. Liderul de la Kiev a vorbit, însă, și despre excepția în care Rusia ar fi plătită de importatorii europeni pentru acest gaz numai după terminarea războiului.
În schimb, Ucraina va permite tranzitul gazului furnizat de alte state în afară de Rusia, dar şi, în acest caz, vrea garanţii că nu este vorba despre gaz rusesc livrat prin intermediari, potrivit agențiilor AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
„Dacă vreo ţară europeană este dispusă să primească acest gaz şi să nu i-l plătească Rusiei până la sfârşitul războiului, atunci noi putem reflecta" asupra autorizării în continuare a tranzitului gazului rusesc către Europa prin conductele din Ucraina, a afirmat Zelenski.
Zelenski refuză tranzitul gazelor rusești cumpărate via Azerbaidjan
Mai mult, președintele ucrainean se opune unui posibil mecanism de tranzit prin Ucraina al gazelor ruseşti cumpărate de Azerbaidjan, chiar dacă opţiunea e luată în considerare de câteva luni în UE. De altfel, Guvernul de la Kiev a refuzat să prelungească acordul de tranzit cu Rusia ce expiră pe 31 decembrie.
„Nu vrem astfel de jocuri. Dacă o ţară primeşte gaz rusesc, aceasta înseamnă să transferi bani în Rusia”, a precizat Zelenski.
Liderul de la Kiev a motivat refuzul de a menține tranzitul gazului rusesc de faptul că Moscova își poate finanța din banii primiți industria militară.
Ungaria și Slovacia, printre țările care depind de gazul rusesc
Pentru că sunt foarte dependente de gazul rusesc, Slovacia şi Ungaria s-au plâns în ultimele săptămâni că vor întâmpina dificultăţi în ceea ce privește aprovizionarea după 31 decembrie, în condițiile în care nu au alternative imediate de a înlocui complet gazul rusesc.
De asemenea, Republica Moldova a instituit starea de urgenţă în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, deoarece centrala electrică de la Cuciurgan, situată în regiunea separatistă Transnistria şi care produce pe gaz o parte substanţială a necesarului de energie al întregii ţări, nu se va mai putea aproviziona. Mai mult, situaţia este agravată și de o dispută financiară cu compania rusă Gazprom, ce refuză din acest motiv livrarea gazului către Republica Moldova prin rute alternative.
Reacția lui Putin după ce Ucraina nu va mai permite tranzitul gazelor rusești
La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat refuzul Ucrainei de a prelungi contractul pentru tranzitul gazului rusesc.
„Vom supravieţui, Gazprom va supravieţui", a spus liderul de la Kremlin, potrivit sursei citate.
După sabotajul asupra conductelor Nord Stream din Marea Baltică, în septembrie 2022, Rusia şi-a livrat gazul către Europa prin două rute, respectiv reţeaua ucraineană şi gazoductul TurkStream, împreună cu extensia acestuia, Balkan Stream.
Tranzitul gazelor ruseşti către Europa prin Ucraina a scăzut însă cu aproape două treimi faţă de 2021, ajungând la 14,65 miliarde de metri cubi în 2023, adică puţin sub jumătate din totalul exporturilor de gaze ruseşti către Europa.