Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson au anunţat miercuri că i-au cerut oficial preşedintelui Vladimir Putin alipirea la Rusia, după un ''referendum'' privind anexarea condamnat pe scară largă de comunitatea internaţională, informează Agerpres.
„Dragă Vladimir Vladimirovici (...) vă solicit să examinaţi chestiunea aderării Republicii Populare Lugansk la Rusia în calitate de subiect al Federaţiei Ruse”, a declarat liderul separatist prorus din Lugansk (est), Leonid Pasecinik, într-un text postat pe aplicaţia Telegram.
„Suntem conştienţi de legătura istorică, culturală şi spirituală cu poporul multinaţional al Rusiei”, a adăugat el, care a evocat ''visul'' locuitorilor din regiunea sa de a se alătura Rusiei.
Anterior, Pascinik anunţase că se va deplasa la Moscova, la fel ca omologul său din regiunea Doneţk, Denis Puşilin, pentru a oficializa anexarea la Rusia.
O scrisoare similară i-a fost trimisă lui Putin de către Vladimir Saldo, care conduce administraţia de ocupaţie din Herson (sud). În scrisoare, Saldo apără procesul electoral ''absolut legal'' în opinia sa şi invocă dreptul de autodeterminare al popoarelor, înscris în Carta Naţiunilor Unite. El indicase că i-a cerut preşedintelui rus să parafeze anexarea ''cât mai rapid posibil''.
Aceste declaraţii intervin a doua zi după încheierea unor voturi privind anexarea, organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), ''referendumuri'' calificate drept simulacre de către Occident. Oficialităţile locale proruse au anunţat că în aceste consultări populare între 87% şi 99,2% dintre alegători s-au pronunţat pentru alipirea la Rusia.
Liderii proruşi din Lugansk şi Herson îi cer lui Putin să oficializeze anexarea la Rusia
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Corespondență Euronews România de la Vatican: Credincioși din toate colțurile lumii s-au adunat în Piața Sfântul Petru
Papa Francisc ne-a arătat în cei 12 ani de pontificat cum credința, speranța și iubirea aduc oamenii împreună. Totul, în jurul unui om, care a luptat împotriva sărăciei, abuzurilor și a inegalităților sociale.
„Armistițiul de Paști”, o operațiune de marketing a Moscovei pentru Donald Trump, consideră Franța
Armistițiul de Paști decretat de Moscova, dar care nu a dus la o încetare a ostilităților în Ucraina 'a fost o operațiune de marketing' pentru 'a evita ca președintele Trump să-și piardă răbdarea', a declarat marți ministrul francez al Afacerilor Externe.
Înmormântarea Papei Francisc va avea loc sâmbătă
Înmormântarea Papei Francisc va avea loc sâmbătă, 26 aprilie, la ora 11:00, ora României. Este decizia luată marți de cardinalii Bisericii Catolice, la Vatican. În același timp, lumea catolică intră într-o nouă etapă de tranziție și decizie.