Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson au anunţat miercuri că i-au cerut oficial preşedintelui Vladimir Putin alipirea la Rusia, după un ''referendum'' privind anexarea condamnat pe scară largă de comunitatea internaţională, informează Agerpres.
„Dragă Vladimir Vladimirovici (...) vă solicit să examinaţi chestiunea aderării Republicii Populare Lugansk la Rusia în calitate de subiect al Federaţiei Ruse”, a declarat liderul separatist prorus din Lugansk (est), Leonid Pasecinik, într-un text postat pe aplicaţia Telegram.
„Suntem conştienţi de legătura istorică, culturală şi spirituală cu poporul multinaţional al Rusiei”, a adăugat el, care a evocat ''visul'' locuitorilor din regiunea sa de a se alătura Rusiei.
Anterior, Pascinik anunţase că se va deplasa la Moscova, la fel ca omologul său din regiunea Doneţk, Denis Puşilin, pentru a oficializa anexarea la Rusia.
O scrisoare similară i-a fost trimisă lui Putin de către Vladimir Saldo, care conduce administraţia de ocupaţie din Herson (sud). În scrisoare, Saldo apără procesul electoral ''absolut legal'' în opinia sa şi invocă dreptul de autodeterminare al popoarelor, înscris în Carta Naţiunilor Unite. El indicase că i-a cerut preşedintelui rus să parafeze anexarea ''cât mai rapid posibil''.
Aceste declaraţii intervin a doua zi după încheierea unor voturi privind anexarea, organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), ''referendumuri'' calificate drept simulacre de către Occident. Oficialităţile locale proruse au anunţat că în aceste consultări populare între 87% şi 99,2% dintre alegători s-au pronunţat pentru alipirea la Rusia.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Rusia și-a creat o „flotă fantomă” pentru a ocoli sancțiunile UE. Parlamentul European cere măsuri pentru blocarea navelor ruse care transportă petrol
Rusia și-a creat o adevărată „flotă fantomă” pentru a ocoli sancțiunile Uniunii Europene și pentru a exporta neîngrădit petrol pe cale maritimă.
România, trimisă în fața CJUE pentru că nu a epurat corespunzător apele uzate din orașe
Comisia Europeană a stabilit joi să trimită România și Bulgaria în fața Curţii de Justiţie a Uniunii Europene deoarece nu au îndeplinit în totalitate obligațiile de colectare și epurare, prevăzute în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale.
Român stabilit în Spania, despre riscul unor noi inundații: Cel mai dureros e că foarte multe familii au pierdut pe cei dragi
Pentru că există riscul producerii de noi inundații din cauza ploilor torențiale, zeci de mii de militari și polițiști au mobilizați în regiunile Andaluzia și Valencia, unde trăiește o comunitate numeroasă de români.
Protest de amploare la Paris. Sute de oameni, în stradă înaintea meciului Franța-Israel
Printre invitații galei ar fi trebuit să fie și ministrul israelian de Finanțe, Bezalel Smotrich, cunoscut punctele sale de vedere extreme față de Fâșia Gaza. Oficialul israelian și-a anulat vizita la Paris în ultimul moment.