Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Leon Rotman, primul român campion olimpic la canoe, a împlinit 90 de ani. Este exact numărul de medalii olimpice de aur câștigate de România

Jocurile Olimpice 2024 au loc în perioada 26 iulie - 11 august, la Paris, iar România are 107 sportivi calificați. Cu câteva zile înainte de startul competiției, pe 22 iulie, Leon Rotman, primul român medaliat cu aur la canoe, la Jocurile Olimpice, a împlinit 90 de ani.

Leon Rotman, primul român campion olimpic la canoe

Se întâmpla în 1956, la Melbourne, când canoistul "de buzunar" a luat două medalii de aur, una la 1.000 de metri și alta la 10.000 de metri. El este primul campion olimpic român la canoe, iar vârsta sa, 90 de ani, reprezintă exact numărul de medalii de aur pe care România le-a obținut în istoria Jocurilor Olimpice.

Totodată, Leon Rotman este primul sportiv român care a câștigat două medalii de aur la Jocurile Olimpice și este singurul dublu medaliat cu aur la canoe. Peste mulți ani, la Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972, Ivan Patzaichin a cucerit aurul în canoea de simplu, așa cum o făcuse și Leon Rotman în 1956, numai că Rotman este singurul român cu două medalii de aur la canoe simplu.

Cei doi sunt singurii medaliați români la canoe simplu. Rotman este cel mai vârstnic campion olimpic român în viață. La Jocurile Olimpice de la Roma 1960, cu o barcă împrumutată, el a mai luat o medalie, dar de bronz, în proba de 1.000 de metri canoe simplu. El a fost învins de maghiarul Janos Parti, adversarul său din urmă cu 4 ani.

Ultimul campion olimpic al României la canoe a fost Florin Popescu, antrenorul lotului olimpic de canoe. El a luat aurul la Sydney 2000, în canoea de dublu, alături de Mitică Pricop.

La jocurile Olimpice de la Paris 2024, România poate repeta succesul prin Cătălin Chirilă.

Delegația României care a ajuns la Paris l-a felicitat pe Papa Leon, iar Comitetul Olimpic și Sportiv al României i-a transmis un mesaj.

Cine este Leon Rotman

Leon Rotman s-a născut pe 22 iulie 1934, la București, iar viața sa sportivă a început cu luptele greco-romane, la Asociaţia Sportivă ''Tanărul dinamovist'', când avea 15 ani. După trei ani, a trecut la kaiac și s-a specializat ulterior pe canoe. El a fost legitimat la Dinamo din 1950 până în 1965 și a fost component al loturilor naţionale de kaiac-canoe ale României timp de zece ani.

Primele performanțe le-a obținut sub îndrumarea antrenorului Radu Hutan, potrivit COSR. În total, el a cucerit 14 titluri de campion național și multe alte medalii de campion la competițiile internaționale.

După ce și-a încheiat cariera de sportiv, el a fost antrenor la Școala Sportivă nr. 2, din București și apoi la clubul Rapid și a fost recompensat cu titlul de Maestru Emerit al Sportului. A ieșit la pensie în 1973, din Ministerul de Interne.

În anul 2000, Rotman a primit titlul Ordinul naţional ''Pentru merit'', în grad de ofiţer, iar în 2023, a primit Colanul de aur, cea mai înaltă distincție a olimpismului.

Soția lui Leon Rotman a murit, la fel ca și cei doi copii ai săi. El are cinci nepoți, care sunt stabiliți în Israel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE