Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jocurile Olimpice de vară 2024. Cine sunt cei cinci sportivi români care vor concura la lupte

Delegația României la Jocurile Olimpice de la Paris va fi formată din 107 sportivi, iar cinci dintre aceștia vor concura la lupte. Pentru Andreea Beatrice Ana va fi a doua participare la cea mai importantă competiție sportivă din lume, după ediția de la Tokyo. La 23 de ani, ea este deja campioană mondială și de trei ori câștigătoare a aurului european.

Jocurile Olimpice de vară 2024. Cinci sportivi români vor concura la lupte

Andreea Beatrice Ana, cea mai bună luptătoare din România, se pregătește de a doua sa participare la Jocurile Olimpice. Ea va concura la categoria 53 de kg. În 2021, la Tokyo, Andreea a fost eliminată în primul tur.

Andreea Beatrice Ana, campioană mondială și europeană la lupte: „La Paris, mi-am propus să am o evoluție bună, să fiu mulțumită de mine atunci când voi ieși de pe saltea. Experiența de la Tokyo m-a învățat să muncesc mai mult, să fiu mai încrezătoare în propriile forțe”.

Campioană mondială, sportiva în vârstă de 23 de ani a devenit și campioană europeană de trei ori la rând: în 2022, 2023 și 2024. Născută la Mangalia, Andreea a povestit și cum a ajuns să practice acest sport.

Andreea Beatrice Ana, campioană mondială și europeană la lupte: „Luptele m-au ales pe mine, îmi place să spun asta, pentru că nu m-a împins nimeni de la spate să fac acest sport. Nu am mai încercat niciun alt sport, de când am pășit în sala de lupte, am rămas fidelă acestui sport”.

Sportiva știe și ce va face după ce se va termina competiția de la Paris.

Andreea Beatrice Ana, campioană mondială și europeană la lupte: „După ce se vor termina Jocurile Olimpice, probabil îmi voi lua o vacanță, voi petrece timp cu persoanele dragi, pentru că acum sunt departe de ele”.

La categoria 76 de kg, România va fi reprezentată de Cătălina Axente. La 28 de ani, ea va participa în premieră la o ediție a Jocurilor Olimpice.

Cătălina Axente, luptătoare calificată la Jocurile Olimpice de la Paris: „Am muncit vreo 13 ani pentru această calificare și a fost o bucurie enormă. Deși am avut foarte multe accidentări în ultimii ani, am reușit cumva să depășesc acest moment și să îmi încununez munca de atâția ani și durerile”.

Campioană mondială la lupte pe nisip, Cătălina a ajuns să practice acest sport datorită tatălui ei.

Cătălina Axente, luptătoare calificată la Jocurile Olimpice de la Paris: „La început, m-a momit, îmi doream să îmi iau ceva, nu mai țin minte exact ceva și aveam nevoie de bani și el mi-a spus: <<Hai că îți dau bani să mergi la antrenamente>>, am spus: <<Super, îmi dă și bani să mă duc.>> Mi-a dat o lună, două și după mi-a spus <<Dacă vrei să continui, continui, dacă nu, eu nu-ți mai dau bani>>”.

Pasionată de tatuaje, sportiva speră să mai adauge un desen pe corp, la finalul competiției de la Paris.

Cătălina Axente, luptătoare calificată la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dacă mă ajută Dumnezeu și obțin o medalie, o să îmi tatuez și cercurile olimpice”.

O a treia sportivă din România, Kriszta Incze, va concura la Paris la categoria 62 de kg. Iar Alin Alexuc și Răzvan Arnăut ne vor reprezenta la lupte greco-romane, categoria 130 de kg, respectiv 60 de kg.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE