Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției, a comentat, vineri, în direct la Euronews România, criticile adresate de Comisia de la Veneția privind legile Justiției. Parlamentarul l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că a promulgat „în mare grabă” legile Justiției „pentru a nu mai aștepta aceste critici, cu toate că „și-a numit o persoană apropiată în Comisia de la Veneția”.
Fostul ministru al Justiției a afirmat că avizul Comisiei de la Veneția este „un raport obiectiv de care era neapărată nevoie, pe care ministrul (Justiției, n.red), Cătălin Predoiu, nu l-a solicitat deși se angajaseră în programul de guvernare să trimită legile în Parlament”.
Stelian Ion: Posibilitatea de influențare politică a dosarelor penale, criticată în termeni expliciți și duri de Comisia de la Veneția
În direct la Euronews România, deputatul USR a adus în discuție „criticile punctuale” pe care Comisia de la Veneția le-a formulat și care, în opinia sa, „nu sunt deloc de ignorat”
„Dimpotrivă, sunt niște critici dure pe anumite aspecte, chiar dacă Ministerul încearcă prezinte triumfalist acest aviz.
Nu este nimic de laudă în aceste legi câtă vreme ai niște puncte nerezolvate cum ar fi, de exemplu, posibilitatea de influențare politică a dosarelor penale, prin faptul că procurorii de rang înalt sunt numiți politic și ei vor putea infirma toate soluțiile date de procurorii din subordine”, a afirmat Stelian Ion.
„Procurorii șefi DNA sau DIICOT pot infirma toate soluțiile procurorilor din subordine. Deci, pe paliere șefii numiți politic. Toți trei sunt numiți politic; procurorul general, procurorul-șef DNA și DIICOT, toți trei numiți politic, printr-o procedură eminamente politică.
Toți trei vor avea acest instrument de infirmare a tuturor procurorilor din subordine. Nu e o noutate. Comisia de la Veneția a mai spus asta”, a adăugat el.
Stelian Ion, critici la adresa lui Klaus Iohannis. „Știa acest lucru că va veni foarte rapid acest aviz. Totuși, a promulgat legea în mare grabă”
Mai mult, Stelian Ion susține că președintele Klaus Iohannis a fost informat că avizul va fi emis „foarte rapid” de Comisia de Veneția, dar a promulgat legile Justiției „pentru a nu mai aștepta aceste critici.”
„(Klaus Iohannis,. n.red ) avea cunoștință de faptul că această Comisie de la Veneția a grăbit procedura și va da foarte rapid acest aviz preliminar, pentru că în discuțiile pe care le-am avut cu membrii Comisiei ide la Veneția și au participat și membri PNL, ne-au spus... Domnul Iohannis și-a numit o persoană apropiată în Comisia de la Veneția.
Știa acest lucru că va veni foarte rapid acest aviz. Totuși, a promulgat legea în mare grabă pentru a nu mai aștepta aceste critici. Era de așteptat că vor veni critici pentru că erau cunoscute avizele anterioare ale Comisiei de la Veneția pe anumite aspecte”, a explicat fostul ministru al Justiției.
Stelian Ion a amintit că președintele României avea la dispoziție „10 zile în care să promulge legea după publicarea deciziilor CCR în Monitorul Oficial”.
„Putea să reîntoarcă fără probleme legile în Parlament - 600 de articole totalizează aceste legi. Și să facem nu toate modificările. Dacă făceam 5-6 modificări pe chestiunile esențiale, era un progres important”, a mai menționat el.
Fost ministru al Justiției, despre desființarea SIIJ: „Nu a fost una reală, ci că a fost înlocuită cu o structură care la fel știrbește din competența SIIJ”
Chestiunea asta este criticată în termeni expliciți și duri de Comisia de la Veneția. Pe lângă nemulțumirile pe procedură”, a afirmat fostul ministru al Justiției.
Cât despre observația Comisiei de la Veneția potrivit căreia nu ar exista amestec politic în activitatea DNA, Stelian Ion a afirmat că procurorii șefi au posibilitatea de a infirma „toate actele” procurorilor din subordine.
„Dacă citim integral acest aviz, pe lângă această posibilitate de control, nu pe DNA, ci în general în dosarele care sunt instrumentate de procurori, prin posibilitatea procurorilor șefi de a infirma toate actele”, a afirmat Stelian Ion.
De asemenea, deputatul USR a menționat că în avizul Comisiei de la Veneția „mai este criticat în termeni extrem de duri și așa zisa desființarea a SIIJ, de fapt o reînființare a SIIJ prin care se știrbește foarte clar din competența DNA în ceea ce privește infracțiunile din Justiție”
„La începutul acestui an, în avizul 1079 din 2022, Comisia de la Veneția pune accentul pe faptul că desființarea SIIJ nu a fost una reală, ci că a fost înlocuită cu o structură care la fel știrbește din competența SIIJ”, a mai menționat fostul ministru al Justiției.
Criticile Comisiei de la Veneția
Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei) a publicat vineri o opinie urgentă privind trei legi referitoare la sistemul judiciar din România: legea Consiliului Superior al Magistraturii, legea privind organizarea judiciară şi statutul magistraţilor (judecători şi procurori), a informat Consiliul Europei, potrivit Agerpres.
Potrivit comunicatului citat, fiind vorba de o opinie urgentă, comisia nu poate exclude existenţa în cele trei reglementări şi a altor probleme decât cele observate, însă apreciază că în general cele trei legi par să fie orientate în direcţia corectă.
Totuşi, Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că autorităţile române nu au solicitat Comisiei de la Veneţia un aviz pe cele trei legi înainte de adoptarea lor.