Guvernul a adoptat, miercuri, proiectele de lege ale Ministerului Justiției privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și statutul CSM, pachet legislativ cunoscut și sub numele de ”legile justiției”.
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a anunțat, după ședința de Guvern, că aceste instrumente legislative ”vor moderniza cadrul legislativ adresat justiției” și ”reprezintă un obiectiv important în cadrul MCV cu Comisia Europeană”.
”Azi Guvernul României a adoptat propunerile de proiecte de lege ale Ministerul Justiției privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și statutul CSM. Aceste proiecte de legi reprezintă numai unul dintre obiectivele Ministerului. (...)
Sunt o serie de instrumente legislative care vor moderniza cadrul legislativ adresat justiției.
Aceste proiecte de lege ale justiției reprezintă un obiectiv important în cadrul MCV cu Comisia Europeană, obiectiv care este restant de mai multe zile, prin adoptarea de către Parlament, reușim să îndeplinim principalul obiectiv din cadrul MCV.
Este și un obiectiv și în cadrul PNRR. Prin adoptarea acestor obiective, Guvernul și Parlamentul vor îndeplini un obiectiv cheie în ceea ce am putea numi efortul de modificare și modernizare a cadrului legislativ destinat justiției.
Judecătorii, procurorii, cetățenii merită un cadrul normativ modern, reformat. Consider că magistratura română nu este cu nimic mai prejos decât cea din celelalte state membre UE.
Este nevoie să aducem cadrul legislativ la un nivel corespunzător”, a afirmat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în briefingul de presă organizat după ședința de Guvern.
Cătălin Predoiu a amintit că în acest an Ministerul Justiției și-a atins o serie de obiective ”promovând și adoptând strategia anticorupție, apoi proiectul de lege devenit lege după adoptarea de către Parlament privind desființarea SIIJ - Secția Specială”.
”Aș preciza proiectul de lege privind avertizorii de integritate, trecut prin Parlament, acum aflat în procedură parlamentară, în urma retrimiterii legii în Parlament de către președintele României.
Urmează după aceste proiecte de lege importante urmează alte proiecte privind statutul personalului de specialitate - grefieri, IT-iști și alte categorii profesionale din sistemul de Justiție. Modificare ale Codurilor Penale pentru a integra în cuprinsul acestora deciziile CCR, decizii obligatorii”, a concluzionat ministrul Justiției.