Liderii coaliției vor ca proiectele legilor justiției să ajungă cât mai repede la vot. Între timp însă USR a sesizat Comisia de la Veneția, ceea ce va încetini procesul legislativ. Peste 200 de articole au fost discutate, iar majoritatea amendamentelor au fost respinse la votul comisiei parlamentare.
Cristina Trăilă, deputat PNL și membru în comisia comună pentru elaboarea legilor justiției și Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției au dezbătut subiectul în platoul Euronews.
Cristina Trăilă, deputat PNL: „Obiectivul nostru final este ridicarea MCV-ului și intrarea în Schengen. Cred că pentru România sunt două obiective extrem de importante. Faptul că am avut un timp pierdut și acum faptul că se invocă veșnica poveste referitoare la Comisia de la Veneția, deja e prea mult. Ieri am avut un raport pozitiv din partea adunării parlamentare a Consiliului Europei.”
Stelian Ion, fost ministru al Justiției: „Pe procedură, ceea ce s-a întâmplat în 2017-2018, când vedetă era comisia Iordache se repetă astăzi dar la o scară infernal mai gravă. Dacă atunci am discutat vreo două trei luni de zile aceste legi, după care au fost contestate, în total procedura a durat mai mult de un an de zile. Doamna deputat, colega mea, critica în termeni duri graba cu care se critica aceste legi. Acum vor să treacă un număr de 600 de articole, în decurs de două săptămâni. Am început discuțiile pe legea Consiliului Superior al Magistraturii ieri și am terminat aceste discuții astăzi. Rapid! S-a grăbit proiectul. Graba strică treaba. Programul de guvernare al guvernului Ciucă, nu a altui guvern, menționează în mod expres obligația de a se trimite legile în Parlament însoțite de avizul Comisiei de la Veneția. Avizul este dat de ce mai reputați specialiști în drept constituțional și este ferit de dispute politice.”
Legile justiției, pe repede înainte
Fostul ministrul al Justiției, deputatul USR, Stelian Ion a precizat că membri coaliției de guvernare grăbesc procesul și că ar vota noile legi ale justiției fără a ține cont de avizul Comisiei de la Veneția.
Stelian Ion, fost ministru al Justiției: „Da, cu siguranță! Lucrul acesta s-a întâmplat la desființarea comisiei SIJ cu care domnul Predoiu se laudă acum foarte tare. Cei de la putere au spus că trebuie desființat SIJ, Comisia Europeană ne forțează să facem lucrul acesta rapid. Vine avizul Comisiei de la Veneția, la foarte scurt timp după, în care pur și simplu spulberă această lege. De asta se grăbeau atunci. De asta se grăbesc și acum fără a aștepta și fără a cere în prealabil avizul Comisiei de la Veneția.”
Dacă cele două obiective principale ale proiectului sunt ridicarea MCV și intrarea în spațiul Schengen, de ce primiți atâtea reclamații?
Cristina Trăilă, deputat PNL: „Domnul Stelian Ion vreme de opt luni de zile nu a sesizat Comisia de la Veneția. Exista pachetul de legi pe masă. O singură adresă nu a fost trimisă, timp pe care noi l-am irosit în toată această procedură. Haideți să vedem de când sunt aceste legi în dezbatere publică, câte avize de la Comisia de la Veneția au venit în această perioadă, respectiv patru la număr și ele pot continua, pentru că noi suntem într-o continuă dezbatere în Parlament.(...) Au fost nu știu câte amendamente propuse de CSM, iată că este garantul independenței justiției, deci nu vorbim de o altă entitate. Acestea au fost preluate de coaliție și adoptate zilele acestea în Parlament. Deci ce ar trebui să fie? Să fie Comisia de la Veneția, în dreapta noastră în Parlament și să stea cu creionul în mână la fiecare articol pe care Parlamentul României, cea mai importantă instituție care legiferează în România, adoptă, discută aceste legi? Care sunt de patru ani, aproape, în dezbatere publică.”
Partidele din opoziție și unele asociații de magistrați contestă proiectele propuse de Cătălin Predoiu și avertizează că politicul s-ar putea implica foarte ușor în deciziile magistraților, dacă legile vor fi adoptate în forma actuală.
USR, sesizează Comisia de la Veneția în legătură cu legile justiției
Între timp, USR a sesizat Comisia de la Veneția în legătură cu legile justiției, iar deputatul Stelian Ion a solicitat ca rapoartele finale ale comisiei parlamentare să fie publicate numai după ce Comisia de la Veneția va analiza proiectele.
Stelian Ion, fost ministru al Justiției: „Am fost singurul care am sesizat Comisia de la Veneția pe SIJ. Dacă nu aș fi fost blocat de puterea actuală, de PNL, de domnul Cîțu, de domnul Iohannis, să trimit legile să fie aprobate în Guvern, ca să am ce trimite către Comisia de la Veneția, că nu puteam să trimit o fițuică. (...) Klaus Iohannis a fost foarte supărat că am sesizat pe SIJ Comisia de la Veneția.”
Legile justiției reprezintă un jalon din PNRR, România riscă să piardă bani dacă nu le adoptă, iar Guvernul susține că și aderarea României la Schengen depinde de aceste legi. Liderii coaliției și-au propus să adopte legile justiției până la finalul acestei luni.