Un nou virus care se transmite de la animale la om a fost descoperit în China, chiar dacă amenințarea COVID-19 persistă la doi ani de la debutul pandemiei. Se numește langya și are caracteristici asemănătoare noului coronavirus. Medicii au tras un semnal de alarmă deoarece au descoperit că zeci de persoane au fost infectate cu acest virus în două provincii din estul Chinei.
Cercetătorii chinezi monitorizează deja răspândirea Langya, noul henipavirus (LayV). Virusul a fost descoperit prima oară în 2018 în provinciile Shandong și Henan, din nord-estul Chinei. În schimb, a fost identificat oficial săptămâna trecută odată cu înregistrarea a 35 de cazuri.
Potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută de Institutul de Microbiologie și Epidemiologie din China, primele cazuri de infectare cu virusul Langya au fost depistate, după ce mai mulți pacienți au acuzat stări de febră după ce au intrat în contact cu anumite animale în estul Chinei. Oamenii au fost incluși într-un program de monitorizare de către autoritățile sanitare.
Virusul Langya a fost identificat după prelevarea unor probe din exudatul faringian al unui pacient. Ulterior, cercetătorii au ajuns la concluzia că 35 de persoane, majoritatea fermieri din provinciile Shandong și Henan, au fost contaminate.
Ce este virusul Langya. Simptomele acuzate de persoanele infectate
Virusul Langya face parte din familia henipavirusurilor precum Nipah și Hendra ce pot fi mortale.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, această familie de virusuri este extrem de periculoasă, în condițiile în care Nipah are o rată de mortalitate cuprinsă între 40 și 75%, mult mai mare decât în cazul COVID-19.
Deocamdată, cercetătorii nu au putut stabili cât de periculos poate fi virusul Langya în cazul oamenilor. Toate persoanele infectate în China au acuzat simptome similare celor de gripă, până în prezent nefiind raportate cazuri mortale.
Virusul, pentru care deocamdată nu există vaccinuri sau tratamente, este asociat cu simptome precum febră, oboseală, tuse, lipsa poftei de mâncare, greaţă, dureri de cap şi dureri musculare.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii chinezi în 2008, henipavirusurile sunt găzduite în mod normal pteropid, o specie de lilieci cunoscută ca vulpea zburătoare. Alte cercetări au relevat că henipavirusurile provin de la lilieci, rozătoare și chițcani.
Chiţcanul este un animal insectivor asemănător şoarecelui, având cu botul alungit, ochi mici şi urechi ascunse în blană.