România are un loc distinct în cadrul NATO şi o calitate incontestabilă de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, în alocuţiunea ţinută de Ziua Armatei României.
Şeful statului a adăugat că în ultimii ani a crescut constant prezenţa aliată în ţara noastră.
La ceremonia din Parcul Carol este prezent şi premierul Nicolae Ciucă.
Preşedintele Iohannis a spus că „Armata a fost şi va continua să fie simbolul tenacităţii” şi a subliniat că „împreună cu partenerii şi aliaţii noştri suntem mai puternici”.
„Traversăm o perioadă marcată de o accentuată incertitudine, iar efectele acestor provocări complexe ne afectează şi viaţa de zi cu zi. În actualul context dificil, direcţia noastră este clară: rămânem uniţi şi hotărâţi, ancoraţi în valorile şi simbolurile care ne definesc şi ne dau putere ca naţiune, şi întărim cooperarea cu aliaţii şi partenerii noştri”, a arătat Klaus Iohannis.
Şeful statului a vorbit despre importanţa alocării unei sume considerabile bugetului Apărării.
„Armata României continuă să se modernizeze”
„Armata României continuă să se modernizeze, iar în centrul acestui amplu proces de transformare vă aflaţi dumneavoastră, cea mai importantă resursă care dă valoarea şi puterea oricărei forţe militare. Alocarea bugetară de 2% din PIB pentru Apărare, stabilită în anul 2017, a facilitat creşterea investiţiilor, dotarea cu tehnică şi echipamente, precum şi fondurile necesare pregătirii şi instruirii pentru o mai bună interoperabilitate cu aliaţii”, a afirmat preşedintele.
El a amintit că în 2023 bugetul Apărării va creşte la 2,5% din PIB, „pentru a spori capacitatea Armatei de a-şi îndeplini misiunile încredinţate şi astfel să conferim României şi mai multă credibilitate în exercitarea rolului de pilon regional de securitate”.
„Este vital să investim în propriile noastre forţe de apărare pentru că, din păcate, vedem că există încă state tributare unei mentalităţi depăşite, care folosesc forţa armată pentru a ameninţa suveranitatea unei ţări independente, sfidând întregul sistem internaţional bazat pe reguli. Răspunsul nostru - al ţărilor NATO şi al partenerilor noştri - trebuie să fie unul decisiv şi hotărât, menit să contribuie la descurajarea acţiunilor oricărui potenţial adversar”, a adăugat preşedintele.
Iohannis s-a adresat militarilor prezenţi.
„Vă îndemn să fiţi parte activă a acestui proces de transformare şi modernizare a Armatei, să continuaţi să vă pregătiţi la cele mai înalte standarde, să vă perfecţionaţi şi să vă consolidaţi abilităţile în concordanţă cu standardele NATO, inclusiv prin valorificarea instruirii în comun cu camarazii aliaţi aflaţi în ţara noastră, pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi de apărare”, a spus Klaus Iohannis.