Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban: Suntem dispuși să-l sprijinim pe Iohannis pentru poziția de secretar general al NATO

Suntem capabili și dispuși să-l sprijinim pe președintele României pentru poziția de secretar general al NATO, a anunțat premierul Ungariei, Viktor Orban, afirmând că vorbește în numele guvernului de la Budapesta, potrivit Maszol.ro, citat de Hotnews.ro. Iohannis a anunțat în martie că va candida pentru funcția de secretar general al NATO și a precizat la acel moment că își asumă candidatura „în numele României cu toată responsabilitatea”, iar decizia are la bază experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României.

Viktor Orban, premierul Ungariei: Suntem dispuși să-l sprijinim pe Iohannis pentru poziția de secretar general al NATO

Prezent în România, la Salonta, unde a participat la un eveniment de campanie al UDMR, Viktor Orban a declarat că astfel guvernul României nu are niciun motiv să îl critice.

Premierul Ungariei este în dispută cu Mark Rutte, candidatul acceptat de majoritatea statelor din NATO pentru funcția de secretar general. Într-un interviu acordat unei publicații din Franța, el a spus că actualul premier în exercițiu al Regatului Țărilor de Jos a exprimat opinii problematice cu privire la Ungaria. El a spus că Ungaria ar trebui să părăsească Uniunea Europeană şi, pe de altă parte, că ar trebui să fie puşi în genunchi. Aceasta nu este cea mai bună modalitate de a ne câştiga sprijinul, își argumentează Viktor Orban poziția.

Considerat calul troian al Rusiei în Uniunea Europeană și un bun prieten al lui Vladimir Putin, Orban folosește des argumentele propagandei ruse, mai ales cu mesajul alarmist că UE și NATO vor să intre în război cu Rusia.

Șefia NATO înseamnă unanimitate la vot

Șefia NATO este un subiect fierbinte în această perioadă, la final de mandat pentru Jens Stoltenberg și în plin război al Rusiei împotriva Ucrainei. Alegerea unui nou secretar general a devenit o urgență pentru că mandatul lui Stoltenberg se termină în toamnă.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „Sunt 32 de țări în NATO la ora actuală. Dăm deoparte două cu oarece probleme: Ungaria, care spune că susține candidatul României și România, care evident, ar trebui, teoretic, să-l susțină pe Klaus Iohannis. Sunt 30 de state, unde e ponderea? La 30 sau la două? Da? Candidatul acceptat de toată lumea, inclusiv de Turcia, care nu-l iubea pe actualul premier în exercițiu al Regetului Țărilor de Jos, candidatul acesta este Mark Rutte. Cum să condiționeze, ce vrea să obțină Orban? NATO nu e o tarabă în piață unde te duci să tranzacționezi ceva.

Ce poată să obțină Orban? Mai multă îngăduință pentru politicile sale antidemocratice și antieuropene? Mai multă îngăduință pentru poziția sa de iubitor al Rusiei, pentru că asta s-a dovedit? Prețuri mai bune pentru gazul importat în mari cantități din Rusia? Pentru că asta face în continuare Ungaria. Greu de crezut ce... O mai restrictivă politică în privința migranților și a minorităților sexuale? Ungaria având legi care interzic măcar referirea la astfel de categorii sociale. Ce să obțină Viktor Orban? A fost o declarație de genul, iertați-mă, să băgăm bățul prin gard, poate mai zădărim puțin câinii să mai latre. Nu are ce să obțină altceva Viktor Orban. E băiatul rău care se bagă în seamă și când toată clasa e atentă la lecții, vine el cu o pocnitoare în spatele clasei și face zgomot.

Noi nu știm toate dedesubturile diplomatice la acest moment. Mai avem o lună până la summit-ul NATO de la Washington. Sunt 75 de ani de la înființarea alianței militare, dar e final de mandat pentru Jens Stoltenberg, un mandat prelungit tocmai din cauza situației din Europa și a războiului din Ucraina. Jens Stoltenberg nu mai candidează, are alte planuri, uniunea militară știe acest lucru, deci trebuie găsit un candidat pe care să-l sprijine toți pentru că votul este un vot în unanimitate, nu e cu majoritate calificată sau cu poate ne mai gândim sau tragem din căciulă. Nu. Trebuie majoritate absolută. Unanimitate. În aceste zile, probabil, se fac ultimele demersuri, se ascut săbiile, se arată pisica și atunci, probabil, și România, și Ungaria se vor alătura valului majoritar care îl sprijină pe Mark Rutte”, a precizat jurnalistul în platoul Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE