Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în cadrul summit-ului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), că va iniția o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă şi, „probabil”, cu miniştrii de resort pentru a vedea cum poate România să accelereze implementarea proiectelor „strategice” de infrastructură ale Inițiativei, potrivit Agerpres.
Printre proiectele care „ne interesează în mod deosebit”, Iohannis a menționat „Via Carpathia”, care include, pe teritoriul României, porțiuni din autostrăzile A0, A1, și A2, precum și „Rail2Sea”, proiect feroviar care își propune să conecteze Marea Neagră (prin portul Constanța) de Marea Baltică (prin portul Gdańsk).
„Nu s-a discutat despre accelerare, însă trebuie să înţelegem cum se realizează aceste proiecte. Sunt proiecte de infrastructură unde participă mai mulţi parteneri. Nu este un proiect naţional. În cazul României, spre exemplu, avem cele două mari proiecte care ne interesează în mod deosebit, aceleaşi proiecte interesează Polonia şi pe alţi parteneri - Via Carpathia şi Rail2Sea. Nu trebuie să ne imaginăm că vom face o autostradă nouă cap coadă de la Baltică până la Marea Neagră. Această legătură va conţine părţi de drum rapid şi autostradă care deja există, ideea este de a le lega în aşa fel încât să avem o conexiune fluidă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru legătura pe calea ferată.
Ministerele de Transport din statele noastre negociază de ani de zile aceste chestiuni şi cum la noi se realizează în fiecare an şi porţiuni de autostradă şi porţiuni modernizate de cale ferată, acelaşi lucru se întâmplă în Polonia, în Letonia şi peste tot, însă pentru a avea conexiunea finalizată evident că este nevoie de mai mult timp. Accelerarea se poate întâmpla în plan naţional. De exemplu, după ce terminăm aici acest summit, voi avea o întâlnire cu premierul şi, probabil, şi cu miniştrii de resort pentru a vedea noi, în România, cum putem să accelerăm implementarea acestor proiecte”, a precizat Klaus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologii din Letonia şi Polonia.
Rail2Sea și Via Carpathia, care reprezintă „prioritățile României”, vor îmbunătăți atât „legăturile noastre”, cât și mobilitatea militară și reziliența în domeniul infrastructurii din regiune, „care se dovedesc esenţiale în actualul context geopolitic", potrivit președintelui.
Acesta s-a declarat ulterior „convins” că până la viitorul summit al Inițiativei Celor 3 Mări, care va avea anul viitor loc la București, vor exista „mai multe date” şi „se va şti” cum pot fi dezvoltate şi accelerate noile proiecte de interconectare.