Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Austria nu-și schimbă părerea legată de extinderea Schengen. Președintele bulgar: „Nu cred că este corect ca România să fie în afara spațiului Schengen”

Cancelarul Austriei, Karl Nehamer nu și-a schimbat părerea. Se opune în continuare extinderii spațiului Schegen. Și și-a susținut din nou poziția cu ocazia unei vizite pe care a făcut-o în Bulgaria, unde a inspectat granița bulgaro-turcă. El consideră că granițele Uniunii Europene nu sunt sigure și spune că va insista pe lângă Comisia Europeană pentru a aloca 2 miliarde de euro pentru securizarea frontierei Schengen.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer a mers în Bulgaria împreună cu ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner. Cei doi au fost primiți de președintele de la Sofia, Rumen Radev, care i-a condus la un punct de frontieră, cu un elicopter, de la bordul căruia au putut vedea cum este apărată granița externă a UE.

În timpul vizitei, cancelarul Austriei a avut ocazia să vadă cum se face controlul la frontiera bulgaro-turcă și echipamentul cu care poliția de frontieră bulgară luptă împotriva migranților ilegali, dar și a traficanților de persoane.

Cu toate acestea, cancelarul Austriei a declarat că are o responsabilitate față de poporul austriac și că își va menține veto-ul împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen, cel puțin până când se va dovedi că frontiera bulgaro-turcă este mai bine protejată decât acum.

Președintele bulgar: „Nu cred că este corect ca România să fie în afara spațiului Schengen”

Rumen Radev a subliniat că granița țării sale cu Turcia este securizată și a vorbit despre 4 polițiști bulgari, care și-au pierdut viața la datorie. Un argument puternic pentru includerea Bulgariei în spațiul de liberă circulație.

„Spațiul Schengen este unul dintre cele mai prețioase lucruri ale Uniunii Europene. În afară de securitate, are și dimensiuni economice. Nu cred că este corect ca România să fie în afara spațiului Schengen, deoarece economiile noastre pierd. Economia Austriei este, de asemenea, în pierdere, deoarece este un investitor major în Bulgaria”, a declarat președintele bulgar Rumen Radev.

Karl Nehammer susține că există un flux important de imigranți ilegali, care ajung în Uniunea Europeană prin Bulgaria și România și dorește modificarea întregii legislații privind azilul în forul comunitar.

„Președintele a prezentat mijloacele necesare pentru a consolida protecția frontierei. Prin urmare, Austria susține demersurile pe lângă Comisia Europeană pentru a aloca două miliarde de euro solicitate de Bulgaria pentru achiziționarea mai multor echipamente tehnice, elicoptere, vehicule off-road și îmbunătățirea infrastructurii din zona de frontieră”, a spus Nehammer.

România va aborda problema Schengen săptămâna aceasta la Stockholm, unde va avea loc o întâlnire informală a miniștrilor de Interne din UE. Suedia deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și a susținut că va păstra pe agendă subiectul extinderii spațiului de liberă circulație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE