Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Justiția germană menține condamnarea lui Irmgard Furchner, în vârstă de 99 de ani. Ea a fost secretar al unui lagăr nazist

Curtea Federală de Justiție din Germania a menținut condamnarea primită de Irmgard Furchner, fost secretar al lagărului nazist de lângă Danzig, un oraș cunoscut polonez acum drept Gdansk.

Ea făcuse apel, însă acesta a fost respins. Judecătorii au precizat că sunt convinși că ea a știut și "a sprijinit în mod deliberat" faptul că 10.505 prizonieri au fost uciși prin gazare în lagărul de concentrare de lângă Danzig.

Condamnarea lui Irmgard Furchner, menținută de Curtea Federală germană

Furchner este acuzată astfel că a fost complice la cele peste 10.000 de crime și la tentativă de omor în cinci cazuri, prin rolul pe care îl avea ca secretar al comandantului SS din acel lagăr instituit de naziștii Stutthof în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Totodată, conform Euronews, ea a fost acuzată că a făcut parte din aparatul care a ajutat să funcționeze acel lagăr de lângă Danzig.

În decembrie 2022, o instanță germană din Itzehoe a decis o pedeapsă de doi ani cu suspendare. Judecătorii tribunalului din Itzehoe au precizat atunci că Furchner "știa și, prin munca ei ca stenograf la biroul comandantului lagărului de concentrare Stutthof, între 1 iunie 1943 și 1 aprilie 1945, a susținut în mod deliberat faptul că 10.505 prizonieri erau uciși cu cruzime, prin gazare, în condițiile ostile din lagăr", prin transportul lor la lagărul de exterminare de la Auschwitz și prin trimiterea lor în așa-ziselor 'marșuri ale morții', la sfârșitul războiului.

La un termen de judecată de luna trecută, care a avut loc la Leipzig, avocații lui Furchner au contestat faptul că ea a fost într-adevăr un "instrument" pentru crimele comise de comandantul lagărului și de alți oficiali superiori și faptul că ea cunoștea cu adevărat ce se întâmpla la Stutthof.

Procurorii au precizat, în timpul procedurii inițiale, că procesul lui Furchner ar putea fi ultimul de acest fel. Cu toate acestea, un parchet federal special din Ludwigsburg, însărcinat cu investigarea crimelor de război din epoca nazistă, spune că încă trei cazuri sunt pe rol, pe masa procurorilor sau instanțelor din diferite părți ale Germaniei. Cu toți sunt suspecți, deși au acum o vârstă foarte înaintată. Astfel, apar tot mai multe întrebări cu privire la capacitatea suspecților de a fi judecați.

Cazul lui Furchner este unul dintre cele din ultimii ani, care s-au construit pe un precedent stabilit în 2011, după condamnarea fostului lucrător auto din Ohio, John Demjanjuk, pe baza acuzațiilor că ar fi servit ca gardian la lagărul de exterminare Sobibor. Demjanjuk, care a negat acuzațiile, a murit înainte ca apelul său să poată fi judecat.

Până atunci, instanțele germane solicitau procurorilor să justifice acuzațiile cu dovezi ale participării unui fost gardian la o anumită crimă, ceea ce adesea o sarcină aproape imposibilă.

Cu toate acestea, procurorii au susținut, cu succes, în timpul procesului lui Demjanjuk, care a avut loc la München, că a ajuta la funcționarea unui lagăr este argumentul suficient pentru a condamna pe cineva pentru crimele comise în lagăr. Ulterior, un tribunal federal a menținut condamnarea din 2015 a fostului gardian de la Auschwitz, Oskar Gröning, pe baza aceluiași raționament.

Furchner a fost judecată inițial la un tribunal pentru minori, pentru că avea între 18 și 19 ani la momentul presupuselor fapte, iar instanța nu a putut stabili cu certitudine "maturitatea ei de spirit" de atunci.

Inițial, lagărul Stutthof, de lângă Danzig, a fost folosit ca 'punct de colectare' pentru evrei și polonezi care nu erau evrei și care locuiau în Dazig. Stutthof a fost folosit mai târziu ca "lagăr de muncă", unde erau puși la muncă silnică - în primul rând cetățenii polonezi și cei sovietici - ca pedeapsă, dar deseori mureau.

De la mijlocul anului 1944, zeci de mii de evrei din orașelor din Țările Baltice și de la Auschwitz au umplut acel lagăr, alături de mii de civili polonezi, capturați de naziști ca suprimare brutală a Revoltei de la Varșovia.

Alții încarcerați acolo erau prizonieri politici, criminali, persoane suspectate de homosexualitate sau persoane care făceau parte din cultul Martorii lui Iehova. Peste 60.000 de oameni au fost uciși în acel lagăr.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE