Jurnalista disidentă Marina Ovsiannikova a fost plasată pe lista persoanelor date în urmărire în Rusia de către Ministerul de Interne. Ea a devenit cunoscută după ce a afișat o pancartă cu un mesaj împotriva războiului din Ucraina, în direct la televiziunea rusă.
Potrivit site-ului Ministerului rus de Interne, Marina Ovsiannikova, în vârstă de 44 de ani, este căutată în cadrul unui dosar penal, fără alte precizări.
În august, jurnalista disidentă a fost inculpată pentru „difuzare de informaţii false” despre armata rusă - infracţiune pasibilă de 10 ani de închisoare. Ovsiannikova se afla în arest la domiciliu, în urma deciziei unui tribunal de la Moscova, și avea interdicţia de a folosi orice mijloc de comunicare, conform Agerpres.
Marina Ovsiannikova trebuia să stea în arest la domiciliu până pe 9 noiembrie, însă măsura ar fi putut fi prelugită, în în aşteptarea procesului.
Avocatul jurnalistei, Dmitri Zahvatov, a confirmat pentru AFP că Marina Ovsiannikova este dată în urmărire „pentru că nu se află la locul unde trebuia să se afle până pe 9 octombrie”. Cu toate acestea, apărătorul nu a oferit mai multe informații despre locul în care se află Ovsiannikova în prezent, în Rusia sau în străinătate.
Pe 21 septembrie, data la care Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială a rezerviștilor în Rusia, susținătorii Marinei Ovsiannikova au scris pe rețelele de socializare că jurnalista s-a dus la o audiere cu o pancartă cu mesajul „Nu mobilizării”.
La mijlocul lunii martie, la scurt timp după declanșarea războiului în Ucraina, Marina Ovsiannikova a întrerupt jurnalul de ştiri de pe Pervîi Kanal, unde ea lucra ca jurnalistă de aproape 20 de ani. Ea a afişat în direct o pancartă prin care cerea încheierea luptelor şi îi îndemna pe ruşi "să nu creadă propaganda".
Pentru acest gest, Ovsiannikova a fost arestată pentru scurt timp şi a fost amendată. Ulterior, jurnalista disidentă a părăsit Rusia pentru a lucra pentru publicația germană Die Welt.
În iulie, ea s-a întors în Rusia pentru a încerca să obțină custodia celor doi copii minori ai săi, pe care fostul soțul ei încerca să i-i ia.
În pofida riscurilor, Marina Ovsiannikova a continuat să critice de la Moscova puterea şi ofensiva, înainte de a fi din nou arestată şi inculpată pentru "difuzare de informaţii false" despre armată.
De la declanşarea ofensivei în Ucraina, autorităţile ruse reprimă orice denunţare a războiului, prin mii de amenzi, dar şi prin dosare penale pasibile de pedepse grele cu închisoarea.