Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jocurile Paralimpice 2024: Eduard Novak nu mai concurează la Paris și și-a anunțat retragerea din sport

Ciclistul Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României, urma să evolueze vineri în proba de fond pe şosea la Jocurile Paralimpice de la Paris. Nemulţumit de comasarea a două categorii de handicap, sportivul a anunţat că se retrage din sport și nu va mai concura la Paris.

Eduard Novak, campion paralimpic: Dragii mei, m-am gândit foarte bine la concursul de mâine (vineri, n. red), cursa de fond cu cele două categorii - C5 şi C4 - comasate. Din totalul de 26 de sportivi de la start, doar 3 sunt sportivi cu proteză. Cred că acest sport nu se mai poate numi paracycling, mă simt în plus şi consider că acest concurs nu este egal şi just în niciun fel. Tocmai de aceea, cu părere de rău vă anunţ că mâine (vineri, n. red.) nu voi mai lua startul.

„Mă retrag din acest sport care nu mai este pentru oamenii cu dizabilităţi”

Mă retrag din cursă şi mă retrag oficial şi din acest sport care nu mai este pentru oamenii cu dizabilităţi şi care a ajuns acum victima intereselor politice ale unor ţări dominante. Vă mulţumesc pentru tot sprijinul!

Anterior, Novak şi-a manifestat nemulţumirea pentru comasarea categoriilor de handicap în mai multe postări despre Jocurile Paralimpice de la Paris.

Palmaresul lui Eduard Novak

  • Jocurile Paralimpice din 2012 - Londra: Medalie de aur la urmărire individuală pe velodrom (cat. C4), medalie de argint la contratimp pe şosea
  • Jocurile Paralimpice 2008 - Beijing: medalie de argint, la contratimp pe şosea (LC2)
  • Jocurile Paralimpice 2021 - Tokyo: medalie de argint, la urmărire individuală pe velodrom (C4).

În 2021, a devenit singurul ministru al tineretului şi sportului participant la o ediţie a Jocurilor Paralimpice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE