Tobogane, leagăne, trambuline, role sau biciclete. Toate sunt o sursă de bucurie pentru cei mici, dar joaca în aer liber poate să vină și cu mici accidente. În fiecare an mii de copii sunt tratați în spitalele de urgență pentru leziuni provocate la locul de joacă. Multe dintre ele pot fi prevenite cu supraveghere, spun medicii.
Adal este un năzdrăvan în vârstă de trei ani, care nu stă locului cinci secunde. Părinții îl supraveghează îndeaproape, de teamă să nu se rănească și tocmai de aceea l-au învățat că atunci când te urci pe bicicletă trebuie să porți cască. Până acum nu a ajuns la doctor, dar alți copii de vârsta lui nu au același noroc.
Doctor: „Zilele astea a fost o aglomerație în camerele de gardă, pentru că majoritatea au căzut de pe role, de pe trotinete, de pe biciclete, unii au dat și cu capul. Să aibă echipament corespunzător este vital. Văd foarte mulți copiii care nu poartă cască pe trotinetă sau pe bicicletă.”
Majoritatea copiilor vor avea vânătăi, tăieturi și zgârieturi în urma timpului petrecut la joacă, afară. Aceste răni sunt de obicei minore și ușor de îngrijit.
Recomandările doctorilor
Doctor: „Dacă se întâmplă un accident depinde de gravitatea lui. Putem vorbi cu pediatrul, putem merge direct la camera de gardă, la Ortopedie, nu amânăm dacă se întâmplă ceva, nu lăsăm lucrurile așa.”
Lucrurile nu pot fi lăsate așa, pentru că o accidentare minoră, care nu doare, ascunde, de fapt, o problemă mai gravă.
Doctor: „Am avut situații în care pacienții au stat cu un deget umflat după ce s-au lovit foarte ușor pe bordure și au venit la mine, i-am trimis la camera de gardă și , surpriză pentru ei, era o fractură.”
Cea mai bună metodă de prevenție a accidentelor rămâne supravegherea copilului. În România, 20% dintre copii care mor anual au vârste între 0 și 19 ani și au ca și cauză principală leziunile traumatice.
În Europa, peste 1.500 de copii mor din cauza căzăturilor
În Europa, în fiecare an, peste 1.500 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani mor din cauza căzăturilor, iar la nivel global un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că accidentarea copiilor este o problemă de sănătate publică în creștere. La nivel global, căzăturile reprezintă 4,2% din totalul deceselor la copiii cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani. Același raport arată că băieții tind să se rănească mai des și mai sever decât fetele.