Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israel și Hezbollah continuă să se atace. Părțile ignoră deocamdată apelul SUA și UE de încetare a focului

Israel și Hezbollah continuă să se atace reciproc, în ciuda apelului SUA, Uniuni Europene și a altor 10 țări pentru o încetare temporară a focului de 21 de zile. Armata Israelului a adus trupe importante lângă granița cu Liban și simulează o intervenție terestră în statul vecin pentru a ataca structurile grupării islamiste. Chiar și așa, administrația americană insistă că războiul total dintre Israel și Hezbollah trebuie evitat, iar disputele să fie soluționate pe căi diplomatice.

Reacția fermă a premierului israelian de a continua loviturile asupra Hezbollah, în pofida apelului principalilor parteneri occidentali de încetare a focului, a luat prin surprindere Casa Albă. Asta mai ales că textul declarației, înainte de a fi făcut public, a fost prezentat și autorităților de la Tel Aviv, au anunțat reprezentanții Casei Albe.

John Kirby, purtător de cuvânt Consiliul Național de Securitate al SUA: „Declarația la care am lucrat aseară nu a fost întocmită în vid. A fost făcută după consultări atente nu numai cu țările care au semnat-o, ci și cu Israelul. Și am avut toate motivele să credem că, în redactarea și prezentarea acesteia, israelienii au fost pe deplin informați și pe deplin conștienți de fiecare cuvânt din ea. Ce a determinat comentariile prim-ministrului? Numai el poate spune.”  

Totuși, mai târziu, biroul prim-ministrului israelian a emis o declarație în care spune că statul evreu continuă discuțiile privind inițiativa de încetare a focului și că împărtășește obiectivele menționate în document. Între timp, armata a lovit din nou orașul Beirut, capitala Libanului.

 Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului: „Am aprobat eliminarea șefului unității de drone (al Hezbollah) și alte lucruri. Acesta a fost eliminat. Politica mea, politica noastră este clară. Continuăm să lovim Hezbollah cu toată forța. Și nu ne vom opri până când nu ne vom atinge toate obiectivele. Principalul dintre acestea este întoarcerea locuitorilor din nord în siguranță la casele lor.” 

Armata Israeliană a publicat o înregistrare video cu lovituri asupra unui bloc de locuințe din Beirut, unde s-ar fi aflat șeful unității de drone al Hezbollah. Mai târziu, gruparea din Liban a confirmat că comandantul său a fost ucis. Operațiunea Israelului face parte dintr-o serie de atacuri în care, în ultima perioadă, au fost uciși mai mulți comandați de top ai Hezbollah.

Luptele dintre cele două tabere au afectat puternic populația civilă. Potrivit ministerului Sănătății din Liban, aproape 700 de oameni au fost omorâți în timpul bombardamentelor, iar numărul celor evacuați se apropie de 500 de mii. Și în Israel aproape 70 de mii de oameni au fost strămutați din cauza atacurilor cu rachete ale Hezbollah.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE