Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

IPS Teodosie riscă excluderea de către BOR pentru susținerea lui Călin Georgescu

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar putea fi exclus prin decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pentru încălcarea repetată a hotărârilor privind campaniile electorale, în condițiile în care l-a susținut pe Călin Georgescu. „Ultima sancțiune posibilă pentru un cleric înalt sau mai puțin înalt este excluderea din funcția pe care o ocupă”, a declarat Vasile Bănescu, la Euronews România.

Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române a spus că „aceste derapaje repetate” în cazul lui IPS Teodosie sunt alimentate de „un atașament nociv” față de „ortodoxia din spațiul rusesc, o ortodoxie înregimentată politic”.

În jurnalul „Euronews Acum” de la Euronews România, Vasile Bănescu a evidențiat că IPS Teodosie a ieșit în evidență prin declarațiile care contrastează poziția oficială a Patriarhiei Române.

„Este vorba despre o constantă în ceea privește acest personaj care a ieșit în evidență de-a lungul ultimilor în mod foarte proeminent și evident, negativ, întrucât mesajul instituției centrale a Bisericii, Patriarhia Română, a fost la rândul său consecvent unor valori împărtășite pe scară largă în societatea românească. E vorba despre valorile democratice, valorile firesc proeuropene ale adeziunii noastre ca stat la acest parcurs geopolitic.

Din păcate, nu doar această persoană în ultimul timp a ieșit în evidență. Ea nu mai surprinde, motiv pentru care, din cauza recidivelor, va fi sancționat la proxima ședință a BOR. Deja există sancțiune, va urma probabil o sancțiune mult mai severă”, a afirmat Vasile Bănescu.

IPS Teodosie a mai fost sancționat de Sfântul Sinod

„În acest moment există o hotărâre a Sfântului Sinod care îl împiedică pe acest arhiepiscop să slujească în afara eparhiei sale sau să invite în eparhia sa alți ierarhi cu care să conslujească. Dincolo de asta, firește, ultima sancțiune posibilă pentru un cleric înalt sau mai puțin înalt este excluderea din funcția pe care o ocupă”, a explicat fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

Vasile Bănescu, despre IPS Teodosie: E un atașament nociv față de ortodoxia din spațiul rusesc

„Ce anume alimentează aceste derapaje repetate în cazul acestui arhiepiscop, dar și în cazul altor clerici care acum s-au implicat în mod strident în susținerea unui anume candidat?

În primul rând, cred că este vorba despre un anumit atașament, un atașament nociv, fără îndoială, la o anumită sferă ca ortodoxie. E vorba despre ortodoxia din spațiul rusesc, o ortodoxie înregimentată politic”, a afirmat Bănescu.

Vasile Bănescu: „Se regăsesc elemente în educația acestor oameni în care ultranaționalismul a fost mereu privilegiat”

Este vorba despre gravă confuzie între Occident și Răsărit, considerându-se că Occidentul este un echivalent al Sodomei și Gomorei în mentalitatea acestor oameni. Iar Răsăritul, mai precis spațiul rus, ar fi un spațiu conservator, în care aceste valori creștine și ortodoxe sunt bine aplicate și bine apărate, ceea ce evident este fals ținând cont de realitate.

Apoi, e vorba despre o ramificată incultură, inclusiv religioasă, întrucât creștinismul real și ortodoxia reală nu aderă la nicio formă de populism, de extremism și evident de manipulare a acestora, de manipulare a creștinismului și a ortodoxiei în cheie politică.

Dincolo de asta, sigur se regăsesc elemente în educația acestor oameni în care ultranaționalismul a fost mereu privilegiat și de aici această confuzie, această mare eroare, orbire în fața realității”, a mai precizat fostul purtător de cuvânt al BOR.

Vasile Bănescu, despre preoții care fac campanie electorală: „Există oameni, care au ieșit din biserică duminica vorbind despre un anumit candidat”

„În mod sigur există oameni, care, așa cum am ieșit în ultimele săptămâni, au ieșit din biserică duminica vorbind despre un anumit candidat și nu vorbind despre Iisus Hristos, ceea ce indică o anumită deformare a mesajului comunităților respective.

E o situație tristă. Cred că ea este solubilă în măsura în care responsabilii din eparhiile BOR, mai precis ierarhii, episcopii vor ieși personal și vor explica public chiar în cadrul unor binevenite conferințe cu presa locală marile diferențe între ortodoxie și ortodoxism, între creștinismul real și creștinitatea politizată și politizabilă”, a mai precizat Bănescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE