Robotul ION, consilierul guvernamental dotat cu inteligență artificială, a ieșit în public pentru prima dată. Entitatea virtuală a stat de vorbă cu elevii Colegiului Național Aurel Vlaicu din București. Liceenii au avut posibilitatea să poarte un dialog cu inteligența artificială.
”Salut, sunt ION consilierul virtual. Spune-mi despre problema ta,” așa se prezintă consilierul guvernamental.
ION este cel care pune întrebările
Teodor a vorbit cu ION despre condițiile de trai din România și despre majorarea prețurilor. Nu a putut însă să îi pună vreo întrebare, pentru că ION este cel care pune întrebările. Așa a fost programat. Așa că Teodor a luat rolul de profesor și a răspuns întrebărilor consilierului virtual.
”Rolul lui ION este să colecteze informații de la români. Noi am dezvoltat acest AI care în baza întrebărilor pe care le dă formulează întrebări. Când va colecta topicuri, ajungem la faza de întrebări. Nimeni nu poate răspunde la întrebări dacă nu învață,” a declarat Vali Malinoiu, expert tehnic, echipa ION.
”Un proiect bazat pe inteligența artificială nu poate fi considerat un proiect finalizat. El evoluează, e într-o etapă de dezvoltare pentru a primi, procesa și răspunde, pentru a veni cu recomandări și concluzii. Deci cei care au așteptare de un produs finalizat la nivelul Chat GPT, în care s-au investit milioane și milioane, probabil vor fi dezamăgiți,” a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Elevii nu au fost dezamăgiți de interacțiunea cu ION
”Mi se pare fascinant, cine știe ce vom avea peste 10 ani. Consider că ION este o îmbunătățire a vieții omului. Așteptările mele să vorbesc cu el au fost îndeplinite,” a declarat un elev.
”Interacțiunea mea cu ION a fost una ok, numai că eu consider că acest proiect ar fi bun dacă ar fi pus în funcție de persoana potrivită, mai mult contează persoana cu care interacționează. Poate acumula multe informații dar depinde cine îl folosește,” a spus un elev.
Prima apariție a Robotului ION a fost la începutul lunii, când a avut o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă. Dialogul lor de atunci a stârnit însă controverse. ”Discuția este reală, iar în momentul în care detectează sintaxa va răspunde. În momentul acela de la Guvern s-ar fi putut întâmpla orice, dar a funcționat și atunci,” a explicat Vali Malinoiu, expert tehnic, echipa ION.
În primele 10 zile de la lansare, pe site-ul consilierului virtual a fost trimise peste 500 de mii de mesaje. Principalele subiecte au fost educația, îmbunătățirea sistemului public de sănătate, salariile și pensiile. De asemenea, aproape o mie de persoane au aplicat pentru a se alătura echipei de cercetare.