Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis și Maia Sandu s-au întâlnit la Chișinău: „România, cel mai puternic susţinător al Republicii Moldova”

Klaus Iohannis și Maia Sandu s-au întâlnit sâmbătă la Chișinău, de Ziua Limbii Române. Şeful statului a făcut declarații și vorbit despre „contribuţia strategică a României la progresul continuu al Republicii Moldova pe drumul reformelor şi al integrării europene”. Maia Sandu a ținut să sublineze că țara noastră este „cel mai puternic susţinător al Republicii Moldova” pe plan internațional.

Iohannis: Angajamentul nostru de a vă susţine în orice situaţie de criză e ferm

Klaus Iohannis: „În ceea ce priveşte reuşitele la nivelul cooperării sectoriale bilaterale, doresc să menţionez, din multitudinea acestora, o serie de proiecte extrem de importante: Gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău a devenit pe deplin funcţional în octombrie 2021 şi a consolidat securitatea energetică a Republicii Moldova, fiind punctul focal al unei interconectări ireversibile cu Uniunea Europeană, prin România. Totodată, avem o cooperare solidă pentru dezvoltarea infrastructurii de transport al energiei electrice, un exemplu concret în acest sens fiind construirea interconexiunii Suceava-Bălţi. Aceasta va permite României să ajute mai eficient Republica Moldova în cazul unor crize de aprovizionare cu energie electrică. România a intervenit, de altfel, decisiv pentru sprijinirea Chişinăului în momentul în care Rusia a început să folosească energia ca armă geopolitică. Doresc să vă asigur că angajamentul nostru de a vă susţine în orice situaţie de criză, inclusiv din domeniul energiei, este mai ferm ca niciodată”, a subliniat preşedintele României.

„Am avut onoarea de a fi preşedintele României în ceea ce putem numi cea mai bună şi prolifică perioadă a cooperării între România şi Republica Moldova. Contribuţia strategică a României la progresul continuu al Republicii Moldova pe drumul reformelor şi al integrării europene este incontestabilă, fiind unul dintre cele mai importante succese de politică externă din ultimii zece ani. Vă felicit şi cu acest prilej pentru paşii istorici realizaţi în procesul de ancorare în marea familie europeană, din care sunteţi parte firească, şi pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Ştiu că eforturile pe care le faceţi sunt foarte mari, însă beneficiile apartenenţei la Uniune sunt pe măsură, iar cetăţenii vor simţi aceste beneficii în sistemul de educaţie, în cel de sănătate, în infrastructură, conectivitate şi, desigur, în plan economic. În plus, Uniunea Europeană reprezintă o comunitate în care identitatea, istoria şi independenţa sunt respectate, nu rescrise sau încălcate brutal”, a mai adăugat președintele român.

Maia Sandu: „România, cel mai puternic susţinător al Republicii Moldova pe plan internaţional”

Președinta Republicii Moldova și-a exprimat recunoștința și a spus că ţara sa este recunoscătoare României pentru multe lucruri, inclusiv pentru sprijinirea eforturilor de consolidare a independenţei energetice a Republicii Moldova.

„Construcţia liniei electrice aeriene Isaccea - Vulcăneşti - Chişinău este în plină desfăşurare, iar lucrările pe linia Suceava - Bălţi vor începe în curând. Aceste linii vor conecta reţeaua electrică a Republicii Moldova la cea românească şi la piaţa europeană. Din 2021, când a fost dat în exploatare gazoductul Iaşi-Ungheni, Moldova nu mai depinde de un singur furnizor de gaze naturale şi poate asigura necesarul de consum cetăţenilor săi de pe malul drept al Nistrului cumpărând gaze pe piaţa europeană”, a spus ea.

Aprecierea a fost și față de contribuţia României la construirea a cinci poduri rutiere noi peste Prut, dar și față de sprijinul oferit în domeniul educaţiei.

„Suntem recunoscători pentru bursele oferite de România tinerilor din Republica Moldova şi pentru contribuţia României la studierea limbii române în comunităţile etnice şi în diasporă. (...) În decursul anilor, România a investit mult în dezvoltarea locală a Republicii Moldova, reparând peste 1.000 de grădiniţe din toată ţara şi finanţând peste 30 de proiecte în cadrul programului 'Satul European'”, a subliniat preşedintele ţării vecine.

„România continuă să fie cel mai puternic susţinător al Republicii Moldova pe plan internaţional, sprijinind cu fermitate parcursul nostru european”, a mai adăugat Maia Sandu, printre altele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE