Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Investiții de peste trei miliarde de euro în reședințele de județ ale României. Ce orașe au folosit cei mai mulți bani europeni

Reședințele de județ ale României au cheltuit în ultimii cinci ani fonduri europene în valoare de peste trei miliarde de euro. Ritmul de absorbție nu este neapărat grozav. De exemplu, în București s-au cheltuit mai puțin de jumătate dintre fondurile disponibile. Banii au mers pe diferite proiecte, de la parcuri și autobuze verzi, până la corpuri de spitale sau cămine studențești.

Bucureștiul conduce clasamentul investițiilor

Patru orașe din România au reușit să facă investiții de peste un miliard de lei, din fonduri europene, în perioada 2019-2023. Bucureștiul conduce în acest clasament după ce Primăria Capitalei a cheltuit 2,4 miliarde de lei din banii atrași până acum. Fondurile au fost folosite pentru cumpărarea de tramvaie noi, reabilitarea a 210 km de reţea de termoficare sau consolidarea unor clădiri din centrul istoric. Alte orașe în care s-au făcut investiții importante ar fi Craiova, Galați și Iași. Și Timișoara este aproape să atingă borna de un miliard de lei.

Investiții în Capitală pe bani europeni

Primăria Capitalei își propune să reducă poluarea din trafic cu ajutorul fondurilor europene, dar este un proces contra cronometru. De exemplu, PMB poate cheltui în jur de șapte milioane de euro pentru sistemul de semaforizare inteligentă, dar banii ar trebui folosiți cel târziu în următorii doi ani. Altfel îi vom pierde.

O altă investiție făcută în București cu bani europeni a fost achiziția a 22 de troleibuze noi. Acestea au costat 13 milioane de euro și sunt dotate cu WI-FI și camere video de supraveghere. 

România a încasat până acum 90 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene, în cei 17 ani care au trecut de la aderare. Țara noastră a contribuit cu 29 de miliarde la bugetul Uniunii, astfel că momentan avem un câștig de 61 de miliarde de euro. Rămâne de văzut câte proiecte vom reuși să ducem la capăt în anii următori, pentru că altfel vom fi nevoiți să returnăm anumite sume alocate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE