Poliția din Spania a anunțat sâmbătă că a coordonat o anchetă internațională pentru a aresta o grupare care ar fi obținut fraudulos 645 de milioane de euro de la victime din 35 de țări, păcălite să investească în cultivarea de plante de canabis pentru uz medicinal, relatează agenția Reuters.
Membrii grupării sunt acuzați c-au pus la cale un plan de marketing și au participat la evenimente internaționale referitoare la canabis cu scopul de a convinge victime din țări precum Spania, Franța și Germania să investească în sistemul lor, a anunțat Poliția spaniolă.
Ancheta polițiștilor spanioli a fost desfășurată cu sprijinul Europol și a autorităților din Germania, Franța, Republica Domincană, Statele Unite și Marea Britanie.
Nouă suspecți au fost reținuți, sub acuzația de fraudă în Spania, Marea Britanie, Germania, Letonia, Polonia, Italia și Republica Dominicană.
"Modelul de afaceri oferit de această organizație consta în utilizarea capitalului transferat de la investitori pentru a dezvolta parteneriate în vederea finanțării cultivării de plante de canabis.
Prin acest sistem, ei promiteau victimelor profituri cuprinse între 70% și 168% pe an, în funcție de specia de canabis în care investeau.", a declarat Silvia Garrido, purtătoarea de cuvânt a poliției spaniole, conform sursei citate.
- Germania a legalizat canabisul în scop recreațional. Câte grame pot deține adulții pentru uz personal
- Canabisul medicinal, tot mai popular în Marea Britanie. INSCOP: Peste 50% dintre români sunt de acord cu legalizarea consumului de canabis în scop medical
- ANALIZĂ Euronews. "Lupta cu drogurile" a autorităților române: aleargă mai ales după micii traficanți și umflă cifrele când raportează capturile
Potrivit anchetatorilor, mașini de lux, petreceri din hoteluri și clipuri muzicale au fost folosite într-o campanie pentru a promova schema. Mai mult, victimele au fost duse la plantații legale de canabis care au fost implicate în schema frauduloasă.
Poliția a efectuat descinderi în 2022, însă nu a precizat dacă vreun suspect a fost acuzat de comiterea vreunei infracțiuni. De asemenea, anchetatorii au blocat conturi bancare care conțineau 58.600 euro și 116.300 euro în criptomonede, iar 106.000 de euro în numerar au fost recuperați. Au fost confiscate proprietăți în valoare de 2,6 miliarde de euro.