Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO. Imagini din satelit cu inundațiile din deșertul Sahara. Fenomenul, pentru prima dată în ultimii 50 de ani

Update: Au apărut imagini dramatice ale primelor inundații din Sahara din ultima jumătate de secol, potrivit The Guardian.

Două zile de precipitații în septembrie au depășit mediile anuale în mai multe zone din sud-estul Marocului și au provocat un potop, au declarat la începutul lunii octombrie oficialii agenției de meteorologie a țării. În Tagounite, un sat situat la aproximativ 450 km (280 mile) sud de capitala Rabat, s-au înregistrat peste 100 mm (3,9 inci) într-o perioadă de 24 de ore.

Imaginile obținute prin satelit de la Nasa au arătat că Lacul Iriqui, un pat lacustru situat între Zagora și Tata, care a fost uscat timp de 50 de ani, se umple.

„Au trecut între 30 și 50 de ani de când nu am mai avut atât de multă ploaie într-un interval de timp atât de scurt”, a declarat pentru Associated Press Houssine Youabeb, un oficial al agenției de meteorologie din Maroc.

VEZI GALERIA
5 imagini

Știrea inițială: Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, zone întinse din deșertul Sahara sunt inundate. Apa care se revarsă între dunele de nisip din sudul Marocului este efectul ploilor abundente care au căzut în august și septembrie.

Sahara marocană este mai cunoscută pentru secetele frecvente, iar apa este o raritate. Meteorologii și climatologii spun că zona nu este de obicei afectată de precipitațiile de pe așa numitul front intertropical, care se manifestă de obicei în părțile de deșert din Mali și Mauritania.

Inundații în Sahara, pentru prima dată în jumătate de secol

Houssine Youabeb, Direcția Generală de Meteorologie din Maroc: „Există și un lac care a fost secat timp de 50 de ani, numit lacul Iriqui, între regiunile Zagora și Tata. Acum, apa s-a întors, după cum au arătat imaginile NASA. Așadar, vechile lacuri din deșert vor reveni la viață.”

Meteorologii marocani spun că au trecut cel puțin 30 de ani de când a căzut atât de multă ploaie într-un interval foarte scurt de timp. Ei atrag atenția că prezența apei în Sahara ar putea modifica profund prognozele meteo în viitor.

Houssine Youabeb, Direcția Generală de Meteorologie din Maroc: „Va fi mai multă evaporare în aer, mai multă umiditate în aer. Prin urmare, acest exces de umiditate va cădea în anumite regiuni și va provoca precipitații. Va exista chiar o schimbare în forma precipitațiilor. Nu vom mai avea aceste precipitații ca de obicei, ci mai degrabă furtuni destul de puternice peste anumite regiuni.”

Ploile torenţiale şi inundaţiile care au afectat, la începutul lunii septembrie, sudul Marocului s-au soldat cu cel puţin 11 morţi şi 9 dispăruţi.

Fenomenul climatic, descris drept excepţional, a afectat și ţara vecină Algeria, unde două persoane au fost luate de ape. Unii oameni de știință cred fenomenul face parte din fluctuațiile climatice naturale ale Pământului, în vreme ce alții dau vina pe schimbările climatice provocate de activitățile umane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE