Atunci când vine vremea caldă, avem tendința de a căuta cele mai răcoroase articole din garderoba noastră - preferăm hainele largi, albe sau orice altceva care ne face să ne simțim mai confortabil.
Dar inginerii de la Universitatea Zhengzhou din China și de la Universitatea din Australia de Sud (UniSA) au ceva mai specific în minte pentru viitoarea îmbrăcăminte de caniculă: o țesătură care poate reduce efectiv temperatura din jur.
Echipa de cercetare afirmă că această țesătură ar putea fi încorporată în haine, pălării, pantofi și chiar în suprafețele clădirilor, ajutând la contracararea efectului de insulă de căldură urbană în orașe.
„Capacitatea țesăturii de a reduce pasiv temperaturile oferă o alternativă durabilă la aerul condiționat convențional, oferind economii de energie și reducând presiunea asupra rețelelor electrice în timpul valurilor de căldură”, spune Yangzhe Hou, cercetător invitat al UniSA, unul dintre autorii noului studiu publicat în revista Science Bulletin.
Din ce este confecționată țesătura de răcire?
Țesătura care poate fi purtată este concepută pentru a reflecta lumina soarelui și a permite căldurii să iasă, în timp ce blochează razele soarelui și scade temperatura.
Hou spune că utilizează principiul răcirii radiative - un proces natural prin care materialele emit căldură în atmosferă și, în cele din urmă, în spațiu.
„Spre deosebire de țesăturile convenționale care rețin căldura, aceste textile sunt alcătuite din trei straturi care sunt proiectate pentru a optimiza răcirea”, explică el. Stratul superior este alcătuit din fibre de polimetil penten, care permit radiarea eficientă a căldurii.
Urmează un strat intermediar compus din nanofire de argint, care sporește reflectivitatea țesăturii, împiedicând căldura suplimentară să ajungă la corp.
Între timp, stratul inferior, realizat din lână, direcționează căldura departe de piele, asigurându-se că oamenii rămân răcoroși chiar și în cele mai fierbinți medii urbane.
„În cadrul experimentului nostru, atunci când a fost amplasată vertical, țesătura s-a dovedit a fi cu 2,3°C mai rece decât textilele tradiționale și cu până la 6,2°C mai rece decât mediul înconjurător atunci când a fost utilizată ca suprafață de acoperire orizontală”, spune Hou.
Ce potențial are această țesătură pentru echiparea orașelor?
Ar putea părea exagerat să sugerăm că acest prototip ar putea reduce în curând nevoia de aparate de aer condiționat care emit gaze cu efect de seră în orașe. Dar cercetătorii văd o aplicație largă pentru designul lor.
Aceștia speră ca tehnologia să se regăsească în materialele de construcție, în mobilierul de exterior și în planificarea urbană.
Obstacolele actuale includ un proces de producție costisitor. Iar cercetătorii spun că durabilitatea pe termen lung a textilelor necesită investigații suplimentare și sprijin guvernamental înainte ca aceasta să poată fi comercializată.
„Dacă consumatorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru țesături portabile depinde de efectul de răcire, de durabilitate, de confort și de conștiința lor față de mediu”, adaugă ei.