Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încep activitățile pe primul lot al autostrăzii spre Moldova, finanțat din PNRR. Sorin Grindeanu: ”Organizarea de şantier este operaţională”

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat joi că organizarea de șantier pe primul lot al autostrăzii care va asigura legătura dintre Muntenia şi Moldova este operaţională.

"CNAIR a predat astăzi constructorului, prin proces verbal, amplasamentul lotului 2 al Autostrăzii Ploieşti-Buzău (Mizil-Pietroasele). Echipele de topometrişti au început deja să identifice limitele traseului viitoarei autostrăzi (28,35 km).

Organizarea de şantier este operaţională, iar constructorul bulgar din Asociere aduce zilnic din Bulgaria utilaje în completarea celor puse deja la dispoziţie de constructorul român", a precizat Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Transporturilor a explicat că urmează să fie realizate lucrările premergătoare construcției, precum: deminări, descărcări arheologice, pregătirea amplasamentelor pentru cele 20 de poduri ce vor fi construite, drumuri tehnologice şi decopertare strat vegetal.

"Gropile de împrumut au fost identificate încă de la faza de Studiu de Fezabilitate şi sunt acum la dispoziţia antreprenorului. După finalizarea acestor operaţiuni, asocierea româno-bulgară începe construcţia propriu-zisă", a menționat ministrul social-democrat.

Construirea autostrăzii este finanțată prin prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) cu suma de 1,24 miliarde de lei (fără TVA) și trebuie finalizată până în anul 2024.

Autostrăzile și drumurile în construcție, monitorizate din avion

În urmă cu trei zile, ministrul Transporturilor a anunțat că șantierele autostrăzilor și drumurilor aflate în construcție vor fi monitorizate aerian.

”În perioada 11-15 iulie mai multe aeronave au survolat și au cules date din următoarele șantiere în lucru:

- Centura București (DNCB),

- Autostrada de Centură București (A0),

- Centura Giurgiu,

- Drumul expres Craiova-Pitești,

- Autostrada Sibiu-Pitești, secțiunea 5.

Toate datele captate au fost procesate în laborator pentru a realiza ortofotoplanuri, modele digitale de suprafață și modele tridimensionale. În baza acestor misiuni de zbor se realizează inclusiv o radiografie a mobilizării din cadrul șantierelor!

De exemplu, în data de 15.07.2022, la momentul zborului, pe șantierul Drumului Expres Craiova- Pitești au fost identificate următoarele:

- 226 muncitori,

- 164 autobasculante,

- 22 betoniere,

- 24 macarale,

- 3 nacele,

- 88 buldo-excavatoare,

- 38 compactoare,

- 3 utilaje de forare,

- 3 utilaje de asfaltare.

Zborurile de supraveghere au fost efectuate în baza unui protocolul încheiat între Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Aero-Spațială (INCAS) și Ministerul Transporturilor.

Aceste zboruri de supraveghere a șantierelor se vor desfășura periodic, în toate zonele”, a menționat ministrul Transporturilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE