Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incendii puternice în Albania, țara cere ajutorul UE. Flăcările s-au extins pe o suprafață de mai mulți kilometri

Albania cere ajutorul Uniunii Europene pentru a face față incendiilor extinse de vegetație, care afectează țara. Ministrul de Interne de la Tirana spune că, fără ajutor extern, pompierii locali nu vor face față focarelor. În ultimele zile, Albania a fost lovită de un val de căldură saharian, iar temperaturile s-au ridicat până la 42 de grade Celsius.  

Autoritățile albaneze spun că flăcările s-au extins pe o suprafață de mai mulți kilometri și că incendiile sunt cele mai mari din ultimii ani. Două focare puternice sunt la numai 250 de kilometri de capitala țării. Cea mai complicată situație este însă în zona montană, unde pompierii nu pot interveni în lipsă de echipamente. 

Taulant Balla, ministrul albanez de Interne: ”Suntem în contact cu Centrul Mecanismului European de Solidaritate, cu ajutorul căruia dorim să continuăm lupta din aer. Acum este aproape imposibil să intervenim la o mare parte din focare. Nu am câștigat deocamdată lupta. Probabil am câștigat unele bătălii mici, dar lupta cu un incendiu atât de extins, de câțiva kilometri, este dificilă.” 

Flăcările s-au apropiat de mai multe localități, iar două biserici au fost distruse. Un pompier a fost rănit în timpul intervențiilor. Incendiile puternice de vegetație ar putea să afecteze și sezonul turistic. Albania este o destinație de vară vizitată anual de mii de turiști, inclusiv de români.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE