Liman a fost locul unor lupte crâncene în luna mai, atunci când forțele rusești au cucerit orașul. Rușii au ocupat Limanul până la 1 octombrie, când s-au retras ca urmare a contraofensivei ucrainene puternice.
În oraș câțiva locuitori au supraviețuit luptelor dure. Printre ei sunt și soții Klimașenko – Tamara și Anatoli. Aceștia spun într-un articol semnat de „The Washington Post” că se tem de o altă invazie rusă, a treia în doar opt ani.
„Vor aduce mai multă distrugere”, a spus Anatoli, în vârstă de 62 de ani. „Și deja nu mai este nimic de distrus”.
La fel ca mulți alții de aici, soții Klimașenko au dormit timp de aproximativ șase luni într-un depozit subteran pentru a evita bombardamentele și acum subzistă din ajutorul umanitar adus de grupurile de ajutorare occidentale.
Insistența lui Putin că războiul va continua până când obiectivele sale vor fi îndeplinite înseamnă că lupta pentru Liman - sau ceea ce a mai rămas din el - nu s-a încheiat. Ca urmare a unor referendumuri ilegale, organizate de Moscova în această parte a Ucrainei, familii precum cea compusă din soții Klimașenko sunt considerați acum de Kremlin drept cetățeni ruși, care trebuie să fie eliberați de sub conducerea ucrainenilor.
Acest ciclu distructiv și aparent inutil de cucerire și eliberare este în curs de desfășurare de aproape nouă ani - de când Kremlinul a început să alimenteze un război separatist în estul Ucrainei. Ca umrare, Limanul și alte orașe mici și sate din apropiere se află acum în ruine.