Cinci deputați au depus la Parlament o propunere legislativă care ar interzice fermele de animale pentru blănuri din România. Mai exact, cele care cresc șinșila și nurci. La nivel european, 19 țări au renunțat deja la practica creșterii acestor animale. O organizație internațională a făcut o investigație sub acoperire, furnizând imagini din interiorul unor ferme din România.
Inițiativa vine după ce organizația Humane Society International a făcut o investigație sub acoperire în câteva ferme de șinșila și nurci din România, unde, spun ei, au identificat condiții improprii în care erau ținute animalele.
Andreea Roseti – HSI Romania: Ce am găsit noi acolo e absolut groaznic de văzut. Nu trebuie să fii nici un militant, nici un expert ca să înțelegi că este profund greșit ca să vezi animale care trag disperate cu dinții de gratii, țipă și poartă un guler de metal în jurul gâtului, o viață întreagă ca să nu poată ieși dintr-o cușcă, să poată să stea la împerecheat. Și toate astea pentru ce?! Pentru o haină pe care o porți o dată, care cuiva conferă un anumit statut… pentru ce?
Gheorghe Pecingă – deputat PNL: L-am depus deja la Cameră, este înregistrat, este sub forma de PLX, urmează să parcurgă toate etapele pentru a deveni lege. Prin acest proiect de lege încercăm să oprim cruzimea la care sunt supuse aceste animale. Singurele ferme care mai sunt în România sunt ale unor cetățeni olandezi care atunci când a fost interzis în Olanda s-au relocat în România. În acest domeniu cred că trebuie să ne aliniem statelor europene și trebuie să interzicem și noi acest mod.
Impactul economic și social adus de închiderea fermelor ar fi unul limitat, spun atât ONG-urile, cât și deputații. În ultimii ani, industria blănurilor în România este într-un declin constant. Dacă în 2013 valoarea blănurilor exportate din țara noastră a depășit 1,5 milioane de euro, în 2021 cifra nu a atins un milion de euro.
„Anul trecut fabricile de blănuri naturale din România au produs 100.000 de blănuri de nurcă și 15.000 de șinșila, mai exact, tot atâtea animale au fost omorâte pentru dobândirea blănurilor. Potrivit celor mai recente date ale Autorității Naționale Veterinare, în România funcționează 11 ferme de șinșile și două ferme de nurci”, transmite jurnalistul Euronews Felicia Macaleț.
19 țări europene, printre care Italia, Franța, Irlanda, Malta au interzis deja creșterea animalelor pentru blănuri. În acest moment există o Inițiativă Cetățenească Europeană care a adunat peste 400.000 de semnături, iar în România a fost lansată o petiție sub formă de scrisoare care se adresează Premierului Nicolae Ciucă să interzică fermele care cresc animale pentru blănuri.