Cea mai gravă secetă din ultimele patru decenii din Kenya ucide animalele sălbatice pe cale de dispariție. În trei luni au murit aproape 2 % din cele mai rare zebre din lume și de 25 de ori mai mulți elefanți decât în mod normal în aceeași perioadă, conform Euronews Green.
Seceta îndepărtează fauna sălbatică din Kenya de sursele lor normale de hrană și determină animalele să intre într-un conflict mortal cu oamenii, pe măsură ce se deplasează mai mult, la marginea orașelor și satelor, într-o căutare disperată de hrană.
În lipsa unor intervenții pentru protejarea faunei sălbatice sau dacă va fi înregistrată o absență a sezonului ploios, animalele din multe părți ale țării din Africa de Est s-ar putea confrunta cu o luptă pentru existență, spun ecologiștii.
Zebrele rare mor în număr fără precedent
„Este o amenințare serioasă pentru noi. Dacă pierdem 40 în trei luni, ce ar însemna asta pentru populația rămasă?”, a declarat Andrew Letura, un ofițer de monitorizare la Grevy's Zebra Trust.
Zebrele Grevy sunt mai mari decât o zebră de câmpie și au dungi mai înguste și urechi mai late, fiind cele mai rare din specie. În lume mai există doar 3.000 de exemplare, dintre care 2.500 se află în Kenya.
Seceta a ucis aproximativ 40 de exemplare Grevy începând din iunie - adică atâtea exemplare care ar trebui să moară pe parcursul unui an întreg, a declarat Letura.
Situația din sudul Kenyei este, de asemenea, sumbră
„Autoritățile au numărat de opt ori mai multe animale moarte sau prea slabe pentru a sta în picioare, în comparație cu un septembrie normal. Cei de la Amboseli Trust for Elephants au înregistrat 50 de elefanți morți sau dispăruți”, a declarat Benson Leyian.
Leyian este directorul executiv al Big Life Foundation, care lucrează cu proprietarii locali de terenuri pentru a proteja zonele de conservare și pășunile deschise din ecosistemul Amboseli. În Kitenden Conservancy, în apropiere, mirosul de cadavre de animale în putrefacție este atât de puternic încât unii turiști au început să poarte măști de protecție, a declarat un oficial de acolo.
Unele animale sălbatice mor din cauza oamenilor
„Observăm o creștere de cinci ori mai mare a incidentelor de braconaj pentru carne de animale sălbatice, în comparație cu alte sezoane secetoase”, a declarat Leyian.
Salvați Elefanții, între timp, a declarat că a constatat un număr tot mai mare de elefanți uciși cu arme de foc sau sulițe. Colții lor sunt intacți - un semn că au căzut victime ale conflictelor cu oamenii din zonele populate, mai degrabă decât ale braconajului.
Potrivit experților, criza nu se datorează doar secetei. Pășunatul excesiv al animalelor epuizează terenurile și îngreunează refacerea ecosistemelor în urma secetei, a declarat David Daballen, șeful operațiunilor pe teren al organizației Save the Elephants.
„Situația este deja proastă. Dar acest lucru ar transforma-o într-o criză gravă. Primele cuvinte pe care le spune cineva acum este că se roagă pentru ploaie”, a adăugat David Daballen.