Evgheni Prigojin a murit după ce avionul său s-a prăbușit în apropiere de Moscova, la exact două luni de la acea rebeliune pe care acesta a condus-o împotriva șefilor armatei ruse. Prigojin nu era numai fondatorul grupului paramilitar Wagner, ci și un miliardar ancorat puternic în afaceri cu statul rus. De altfel, analiștii susțin că el era dependent de aceste afaceri, care au început cu mult înainte ca el să-și înființeze acea grupare de mercenari, după cum precizează publicația rusă Meduza.
Astfel, el a adunat o avere uriașă, de ordinul miliardelor de dolari. Imperiul său conține și o așa-zisă "fabrică de troli", cunoscută drept "Research Agency", care cuprinde în jur de 400 de companii finanțate de stat pentru a inunda rețelele de socializare cu informații false. Au existat chiar și reportaje false în publicații de tradiție, precum Kommersant.
Despre aceste fabrici de troli, americanii spun că au încercat să influențeze alegerile din SUA.
Unele dintre companiile lui Prigojin au avut profituri record în 2022
Însă există doar șase companii înregistrate pe numele lui Prigojin, printre care și Concord, o firmă de catering care i-a propulsat lui Prigojin notorietatea în rândurile Kremlinului, în sensul că au existat contracte semnate pentru a furniza bucate de lux înalților oficiali. Ulterior, compania sa a primit și contracte cu școli și cu diverse instituții.
Russockapital, companie în care el nu figurează, dar despre care Verstka Media susține că îi aparține, a avut un profit record în 2022. Această companie furnizează alimente în școlile și spitalele din Moscova și este câștigătoare a peste 150 de contracte cu statul, cu un profit de 760 de milioane de ruble, adică echivalentul a 8,9 milioane de dolari. Compania Verona a avut și ea un profit de 750 de milioane de ruble (8,8 milioane de dolari) din catering pentru școlile din Moscova.
Multe afaceri ale lui Prigojin sunt puse pe numele membrilor familiei, inclusiv unele proprietăți imobiliare din zona Sankt Petersburg. Acolo, el a construit un ansamblu de 49 de vile, pe o suprafață de 17.000 de metri pătrați, prin intermediul companiei Concord. Dintre acestea, unele sunt pe numele soției sale și ale celor trei copii.
Una dintre fiicele sale deține un hotel în apropiere de celebrul teatru Mariinski, în timp ce fiul Pavel este fondator al unui centru de afaceri. Prigojin deține și unele restaurante în clădiri clasice.
El avea chiar și un muzeu de ciocolată în Sankt Petersburg, dar și afaceri cu niște mine de exploatare a aurului în Republica Centrafricană. Pe coasta siriană, Prigojin avea afaceri în domeniul exploatării petrolului și a gazelor naturale.
Fabrica de troli, una dintre armele cele mai importante ale Rusiei, în contextul războiului din Ucraina
Abia în noiembrie 2022 Prigojin a recunoscut că a fondat gruparea Wagner. El a ales ca sediu central al companiei numite "PMC Wagner" o clădire de 23 de etaje din Sankt Petersburg. Evgheni Prigojin figura în acte ca director al companiei care administra Centrul PMC Wagner.
În acea clădire activează și așa-zișii bloggeri pro-invazie, din mișcarea "Cyberfront-Z", precum și o școală de pilotare a dronelor.
Acolo au loc și cursuri de masterat pentru "orfani și adolescenți cu probleme", iar profesorii au legături cu grupări neo-naziste, după cum a descoperit publicația The Insider.
În 2019, ca parte din acea fabrică de troli, a apărut Patriot Media Group, în care acționează multe site-uri, precum Economics Today sau Politics Today.
Printre afacerile sale, Prigojin deținea 49% din acțiunile unei companii cinematografice, specializată în distribuția de filme, dar și 80 la sută dintr-o firmă de leasing și administrare a proprietăților.