Mai mulți lideri europeni au reacționat la zvonurile privind moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin, în urma prăbușirii avionului său privat la nord de Moscova.
Franţa ironizează rata de mortalitate ridicată printre apropiaţii lui Vladimir Putin
Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a reacţionat cu ironie, remarcând că "rata de mortalitate printre apropiaţii lui (Vladimir) Putin este extrem de ridicată", informează AFP. "Aceasta este o activitate riscantă", a declarat Catherine Colonna pentru agenţia de presă franceză, refuzând să facă alte comentarii.
La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe a declarat pentru AFP că nu este în măsură să se pronunţe asupra condiţiilor prăbuşirii avionului, care nu sunt deloc clare. "Este prea devreme pentru a măsura consecinţele presupusei dispariţii a lui Prigojin", a adăugat ministerul francez. "Dacă această dispariţie va fi dovedită, aceasta va fi un element major", a subliniat ministerul.
"Wagner este o întreprindere criminală, care execută ordinele murdare ale lui Putin în Ucraina şi în mai multe ţări din Africa, (este) o miliţie care trăieşte din furturi, jafuri şi omucideri. Semnătura lui Prigojin înseamnă sânge şi crimă", a mai afirmat Ministerul de Externe francez.
Reacții din Lituania
Preşedintele lituanian consideră că presupusa moarte a şefului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, "nu va schimba mare lucru" în ceea ce priveşte securitatea regională. Acesta a subliniat că membri ai acestui grup de mercenari sunt în continuare prezenţi în Republica Belarus, informează AFP.
"Nu ar trebui deloc să credem că moartea lui Prigojin trebuie să ne facă mai senini sau că ea îmbunătăţeşte de o manieră sau alta situaţia securitară", a declarat Gitanas Nauseda.
Lituania, o republică baltică situată pe Flancul Estic al NATO, a atenţionat împotriva riscurilor pe care grupul Wagner le-ar putea constitui după ce mai mulţi mercenari ai săi s-au instalat în Belarus în urma revoltei din Rusia, în iunie.
Germania nu este surprinsă
Pe de altă parte, ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat joi că "nu din întâmplare" toată lumea bănuieşte o legătură între Kremlin şi moartea lui Evgheni Prigojin, transmite AFP.
Şefa diplomaţiei germane a afirmat într-o conferinţă de presă la Berlin că "nu din întâmplare lumea întreagă priveşte acum spre Kremlin când un fost apropiat al lui Putin, în dizgraţie, cade literalmente din cer la două luni după ce a încercat o rebeliune".
Ea a subliniat că la Moscova există un sistem "dictatorial", bazat pe violenţă: "Cunoaştem acest model în Rusia lui Putin, decesele şi sinuciderile dubioase, căderile de la ferestre, toate neelucidate; toate acestea subliniază un sistem de putere dictatorial, care nu cunoaşte decât violenţa în interior şi în exterior".
Baerbock a adăugat că decizia unui tribunal din Moscova în dosarul jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat la sfârşitul lui martie şi acuzat de spionaj - infracţiune pe care nu o recunoaşte - intră în aceeaşi logică şi "arată că violenţa brutală în interior înseamnă (...) că nu există un proces corect" în Rusia.
Ucraina spune că nu este implicată în presupusa moarte a liderului Wagner
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi că Ucraina nu este implicată în niciun fel în presupusul deces al şefului grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin.
"Ceea ce este sigur e că noi nu avem nimic de-a face cu această situaţie. Cred că toată lumea înţelege cine este implicat", a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă, întrebat în legătură cu prăbuşirea avionului.