Europenii ar trebui să-și seteze termostatele la o temperatură cu 1 grad Celsius mai mică decât de obicei pentru a face față crizei gazelor. Este recomandarea făcută de Agenția Internațională pentru Energie (IEA).
Forul a precizat în cel mai recent raport publicat că Uniunea Europeană se confruntă cu riscuri fără precedent de a rămâne fără gaze în sezonul rece, în contextul în care Rusia a sistat livrările de gaze prin majoritatea conductelor în mijlocul războiului pe care îl duce cu Ucraina.
Potrivit specialiștilor de la Agenția Internațională pentru Energie, pentru ca Europa să reducă consumul de gaz cu 13%, termostatele din gospodării ar trebui setate la o temperatură mai mică, iar oamenii ar trebui să facă economii la apa caldă.
UE ar trebui să mărească rezervele de gaze
O altă recomandare a experților este ca Uniunea Europeană să se concentreze pe mărirea rezervelor de gaze, până la 90% din capacitatea instalațiilor de stocare. Acum, rezervele Blocului Comunitar sunt la 88 la sută.
Agenția Internațională pentru Energie a mai avertizat că Uniunea Europeană ar trebui să se asigure că, pe parcursul acestei ierni, stocurile nu vor scădea sub o capacitate de 33%, astfel încât Blocul Comunitar să fie mereu pregătit în cazul unui val de frig.