Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Horia Colibășanu se pregătește să cucerească Gasherbrum 2, al 13-lea cel mai înalt vârf din lume, într-o expediție extremă fără oxigen și șerpași

Alpinistul Horia Colibășanu se află într-o nouă expediție fără oxigen și fără ajutorul șerpașilor. De data asta, se îndreaptă către Vârful Gasherbrum 2 – 8.035 m – din masivul Karakorum, în zona de graniță între Pakistan și China. Săptămâna viitoare va începe ascensiunea către Vârf, ultima etapă a expediției. În direct la Euronews România, din tabăra de bază din Pakistan, Horia Colibășanu a explicat cât de grea este expediția în care va ajunge pe al 11-lea optmiar.

Într-un interviu pentru Euronews România direct din tabăra de bază din Pakistan, Horia Colibășanu a explicat dificultățile întâmpinate în această expediție. Una dintre cele mai mari provocări a fost faptul că a fost departe de familie în timpul zilelor de naștere ale copiilor săi. 

”Cred că cel mai greu în această expediție s-a întâmplat, că a fost. Au fost zilele de naștere ale tuturor copiilor noștri și am încercat să le sărbătorim aici cum am putut. E puțin greu să fii departe de casă, dar asta e pentru asta am venit, încercăm să urcăm muntele. O altă parte grea expediție este atunci când este vreme rea. Nu poți să urși pe munte și trebuie să ai răbdare să stai în tabăra de bază, poate o săptămână să nu faci absolut nimic, să nu te obosești ca să nu fi în contratimp cu vremea și să aștepți exact ziua în care trebuie să pleci pe vârf. Sunt alpiniști americani, de exemplu. Sunt mai nerăbdători și vor să plece cu două zile mai devreme. Nouă nu ne separă atât de grele aceste condiții. E adevărat că poate pentru unii oameni mi-e greu să doarmă trei-patru săptămâni în cort, dar noi deja ne-am obișnuit”, a menționat Horia Colibășanu. 

Adaptarea la condițiile extreme

Horia și echipa sa au trebuit să se adapteze la viața în corturi pe ghețar. Colibășanu a explicat și strategia pe care o urmează pentru a atinge vârful. 

”Singura problemă este că trebuie din când în când să schimbăm cortul pentru că ghețarul se topește și patul devine foarte denivelat și la fiecare 2 săptămâni trebuie să ne refacem patul din corp. Sunt niște creste destul de înclinate pe care ar trebui să ne cățărăm. Corzile fixe s-au pus în momentul în care noi mergeam spre tabăra doi, o altă tabără destul de dificil de atins din ce am mai întâlnit eu până acuma, mai departe. Teoretic ar trebui să fie mai simplu. Vom vedea săptămâna viitoare, când vremea se deschide. Cum reușim să ajungem în tabăra trei, de unde se pleacă direct spre vârf, fără oxigen”, a explicat Colibășanu. 

Întrebat de ce a ales să urce fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor, Horia Colibășanu a subliniat că dorește să realizeze ascensiunea într-un stil sportiv: "Nu vrem să o facem într-un mod foarte simplist, care să nu presupună niciun efort din partea noastră. Ceea ce noi încercăm să facem este un stil sportiv."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE