Economia României este în stare de șoc din cauza crizei politice. Bursa a fost zile la rând pe roșu, iar costurile la care se împrumută țara noastră au crescut. Ministrul Finanțelor declară că a fost nevoit să umble în rezervele de bani din trezorerie ca să plătească datoriile.
Incertitudinea politică poate costa România miliarde de euro din bani europeni. Mai mult decât atât, tranșa 3 din PNRR este în continuare blocată.
Criza politică determină Guvernul să umble în rezervele de bani. Ministerul Finanțelor a scos 6 miliarde de euro din rezerva de valută a ministerului pentru plata datoriilor statului.
Ministerul Finanțelor a apelat de două ori la rezerva de valută, cunoscută și sub numele de buffer, pentru plata datoriilor statului. În octombrie a scos trei miliarde de euro, iar în noiembrie alte trei miliarde de euro. Potrivit surselor din Guvern, banii vor fi folosiți și pentru plata salariilor și pensiilor. O situație dificilă în care se află România în acest moment, pe fondul instabilității politice, care a dus și la costuri de împrumut mai mari pentru statul român.
Bani pentru refinanțarea datoriei publice
Ministrul Finanțelor a declarat că a scos din rezerva ministerului 6 miliarde de euro pentru refinanțarea datoriei publice, pentru lunile octombrie și noiembrie.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Prima reacție este cea a băncilor care nu mai ofertează acum disponibilități bănești, mai oferă pentru ceea ce înseamnă deficitele temporare de trezorerie pe care le avem. Sigur e o perioadă destul de incertă până la numirea noului guvern ca să stabilească și să definitiveze politicile bugetare ale României. Sperăm ca această criză să înceteze.
Și noi am scos din buffer în momentul de față o cantitate destul de însemnată de monedă și de euro, 6 miliarde de euro.
Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia: „Dacă România nu se va putea împrumuta, o să avem probleme cu pensiile și salariile. Aceste alegeri au dat un pumn în plex economiei.”
Ascensiunea unui candidat despre care se crede că ar fi favorabil Rusiei a cutremurat economia. Bursa de Valori a fost din nou pe roșu, cu toți indicii în scădere timp de câteva ore, după ce cu o zi înainte, a înregistrat cea mai mare depreciere din ultimele patru luni. Invitat la Euronews, Radu Hanga, președintele Bursei, a explicat cum se reflectă această perioadă de incertitudine pe piața de capital.
Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București: „Dacă ar fi să măsurăm în cifre, față de acum aproape două săptămâni, deci față de vinerea dinaintea alegerilor, indicele principal al bursei a pierdut aproximativ opt procente. Asta înseamnă că aceleași companii cu aceleași rezultate, pentru că viața unei companii nu se schimbă într-un orizont de două săptămâni, aceleași companii care valorau o anumită sumă în urmă cu două săptămâni, valorează acum cu aproape 10 procente mai puțin.”
Banii din PNRR, blocați de pensiile militare
România se mai confruntă cu o problemă. Blocarea banilor din PNRR cauzată de neîndeplinirea jalonului cu pensiile militare. Curtea Constituţională va lua o decizie pe 17 decembrie. Guvernanții speră să poată da ordonanța pentru pensiile militare imediat după decizia CCR, astfel încât, după 20 decembrie, potrivit unor surse, să primim banii. În caz contrar, avem șase luni la dispoziție să rezolvăm acest jalon.
Alina Manolache, jurnalistă Euronews: „În acest moment fondurile europene par să fie blocate. Mai avem de îndeplinit un jalon foarte important legat de pensiile militare, iar guvernanții dau asigurări că la jumătatea lunii decembrie se va rezolva acest jalon și speră ca până la finalul lunii decembrie să primească o tranșă din PNRR. Dacă nu, cel mai devreme se va întâmpla anul viitor.”
Din fericire, în această perioadă marcată de instabilitate, leul a rămas stabil. În acest moment, cursul euro este sub cinci lei.
Există temeri foarte mari că România se împrumută din ce în ce mai scump
Este o sumă foarte mare pentru că în acest moment există temeri foarte mari că România se împrumută din ce în ce mai scump. Se poate ajunge chiar la un punct în care nu se mai poate împrumuta dacă instabilitatea politică va continua.
Surse guvernamentale au declarat pentru Euronews că România a pierdut până acum cel puțin un miliard de euro din cauza instabilității politice.