Guvernul alege banii din PNRR și va închide o serie de capacități energetice pe cărbune. Decizia vine după ce la sfârșitul anului trecut, Executivul dăduse o ordonanță de urgență tocmai ca să mai amâne închiderea. În joc sunt peste trei miliarde de euro: legea decarbonizării, alături de legea avertizorilor de integritate sunt jaloane în PNRR.
Legea decarbonizării a fost adoptată la mijlocul anului trecut și prevedea reducerea capacităților de producție ale Complexului Energetic Oltenia cu 660 de MW din cei 1.000 – 1.200 de MW pe care îi livrează pe piață. La sfârșitul lui 2022, sub amenințarea iernii și a situației dificile de pe piața energiei, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru a amâna închiderea acestor capacități, invocând siguranța națională.
Problema închiderii minelor
”Acest HG de la finalul lui 2022 mergea împotriva legii aprobată în 2022 și a calendarului din PNRR și tehnic era chestionabilă și greu de demonstrat că e de siguranța națională.... cum e concurența de pe piața afectată,” a declarat Corina Murafa, expert în energie.
În ultima ședință de Guvern, membrii executivului au decis să corecteze actul normativ din decembrie și să-și respecte angajamentele asumate prin PNRR. Pentru a respecta jalonul doi din PNRR și a nu pierde sume importante de bani, Guvernul trebuie să rezolve problema închiderii minelor, vizate fiind grupurile energetice de la Rovinari și Turceni.
”Vom avea un proiect de OUG care la nivelul Ministerului Energiei împreună cu Ministerul Proiectelor Fondurilor Europene acoperim și acest aspect astfel încât în angajamentul nostru, în îndeplinirea jaloanelor și de a pune în practică programe de reforme și investiții să ajungă în țară banii care sunt necesari proiectelor în derulare,” a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.
Reducerea capacităților de producție de energie din cărbune are impact și asupra locurilor de muncă din zonă. Experții spun că sunt însă fonduri importante care pot fi accesate pentru reconversia profesională a oamenilor. Potrivit unor surse guvernamentale, a doua tranșă din PNRR, de peste trei miliarde de euro, ar urma să fi plătită României în luna mai.