Hafize Gaye Erkan, prima femeie care ocupă postul de guvernator al Băncii Centrale a Turciei, a declarat că a fost nevoită să se mute înapoi cu părinții din cauza creșterii mari de prețuri de pe piața imobiliară, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.
Chiar dacă a lucrat și pe Wall Street, noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei a afirmat că, din cauza inflației, nu își permite să închirieze o locuință în Istanbul deoarece este ”extrem de scump”.
”Nu am găsit o locuinţă la Istanbul. Este extrem de scump. Am decis să ne mutăm la părinţii mei", explicat Hafize Gaye Erkan, conform sursei citate.
Din iunie, Hafize Gaye Erkan a devenit prima femeie care ocupă postul de guvernator al Băncii Turciei. Ea a trăit în Statele Unite timp de 20 de ani și a avut funcții de conducere în mai multe bănci importante, precum Goldman Sachs.
"De ce este Istanbulul mai scump decât Manhattan-ul?", s-a întrebat Hafize Gaye Erkan într-un interviu publicat sâmbătă în cotidianul Hürriyet.
Majorarea chiriilor, plafonată în Turcia după ce rata inflației în a depășit 60%
În luna noiembrie, rata anuală a inflaţiei în Turcia a ajuns la 62%, o consecință a devalorizării lirei turceşti. Din acest motiv, chiriile au crescut cu 77,1% în Istanbul,arată un studiu realizat de Universitatea din Istanbul.
Pentru a contracara inflaţia, Banca Centrală a Turciei a majorat dobânda de referinţă de la 8,5% în luna iunie până la 40% în prezent, notează sursa citată.
Guvernul turc a decis să plafoneze majorarea chiriilor la 25%, pe fondul nemulțumirii chiriașilor. Cu toate acestea, unii specialiști cred că această măsură nu a făcut decât să alimenteze tensiuni pe piața imobiliară deoarece mulți proprietari de imobile încearcă, inclusiv prin mijloace frauduloase, să se debaraseze de actualii chiriași pentru a găsi alte persoane dispuse să plătească chirii mai mari.
De asemenea, guvernatorul Băncii Centrale a Turciei a dat asigurări că actualul ciclu de înăsprire a politicii monetare se apropie de final, motiv pentru care le-a recomandat investitorilor străini să cumpere obligaţiuni guvernamentale denominate în lire pentru a profita de dobânzile favorabile actuale.