Războiul dintre Israel și gruparea Hamas durează de aproape două luni și nu există semne clare ale unei eventuale încetări a ostilităților. După ce Hamas a declanșat atacul de pe 7 octombrie, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va distruge complet această grupare pe care o consideră teroristă.
Numai că unii lideri se ascund și în alte țări, nu doar în Fâșia Gaza, teatrul bătăliilor din ultima vreme. În aceste condiții, șeful agenției de informații interne din Israel (Shin Bet), Ronen Bar, a declarat, în urmă cu câteva zile, că Israelul "va vâna" orice lider al Hamas "în orice loc s-ar afla".
"În Gaza, în Cisiordania, în Liban, în Turcia, în Qatar, în toată lumea.Va dura câțiva ani, dar vom fi acolo pentru a o face", a spus Ronen Bar, pe postul public Kan.
Erdogan, înfuriat de declarațiile israelinilor
Președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, s-a înfuriat și a avertizat Israelul.
"Ei nu-i cunosc pe turci, ei nu ne cunosc... Dacă ei comit o astfel de greșeală, ar trebui să știe că vor plăti un preț foarte mare pentru asta. Dacă îndrăznesc să facă un asemenea pas împotriva Turciei și împotriva turcilor, vor fi condamnați să plătească prețul, să nu se mai poată ridica niciodată.
Cei care încearcă așa ceva ar trebui să-și amintească că consecințele pot fi extrem de grave. Nu există nimeni în lume care să nu cunoască progresele pe care le-a făcut Turcia atât în domeniul informațiilor, cât și al securității", a spus Erdogan, citat de Middleeasteye.
Membrii Hamas care trăiesc în Turcia fac parte din conducerea politică a mișcării palestiniene, nu din aripa militară. Mulți dintre ei s-au mutat în Turcia după acordul de schimb de prizonieri Gilad Shalit din 2011.
Turcia a criticat inițial Hamas pentru atacul din 7 octombrie și a cerut liderilor Hamas să părăsească temporar țara. Cu toate acestea, atacul devastator al Israelului în Gaza a forțat Ankara să adopte o atitudine mai dură față de Israel.
Erdogan crede că Netanyahu trebuie condamnat pentru crime de război
Erdogan l-a retras pe ambasadorul Turciei, pentru consultări, și a spus că premierul israelian Benjamin Netanyahu "ar trebui să fie judecat pentru comiterea crimelor de război". El a acuzat, de asemenea, armata israeliană că a condus "o campanie de teroare în Gaza".
Turcia a evitat până acum să ia măsuri punitive împotriva Israelului, deoarece comerțul continuă și canalele diplomatice rămân deschise.
Cu toate acestea, ceea ce a spus Ronen Bar riscă să ducă la o întrerupere a dialogului cu serviciile de informații turce, care au contribuit la recenta normalizare a situației dintre cele două țări, începând din 2020. Relațiile dintre Israel și Turcia s-au îmbunătățit la sfârșitul anului trecut, când aceste state au făcut schimb de ambasadori, după ani de cooperare în materie de securitate și informații.
Agenția turcă de informații, MIT, a precizat că are capabilitățile de a contracara potențialele atacuri. În ultimul an, turcii au demascat și arestat rețele de spionaj conduse de ofițeri de informații israelieni, pentru a colecta informații despre palestinienii care trăiesc în Turcia.
De când a izbucnit conflictul din Gaza, Erdogan s-a oferit în mod repetat să joace rolul de intermediar și să ajute la negocierea încetării ostilităților. Marți, el a mai spus că Ankara este pregătită să găzduiască o conferință internațională pentru a discuta propunerea sa de "sistem- garant" și pentru a sprijini o soluție cu două state, bazată pe granițele din 1967, așa cum sugerează dreptul internațional.
Conflictul dintre Israel și Turcia s-a aprins pentru prima dată în 2011, când Turcia l-a expulzat pe ambasadorul Israelului, după un raport al ONU referitor la raidul Israelului asupra navei de ajutor Mavi Marmara către Gaza, în 2010, soldat cu uciderea a nouă cetățeni turci. Problema a fost "vindecată" în 2016, când relațiile diplomatice depline au fost restabilite și ambele țări și-au reinstalat ambasadorii.
Tensiunile s-au reaprins în 2018, când forțele israeliene au ucis zeci de palestinieni care participau la protestele pentru Marele Marș al Întoarcerii din Gaza.