Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grecia, fără copii și forță de muncă: Doar o naștere pe an, în unele sate de pe insule

Insulele mici din Marea Egee trimit un semnal de alarmă în legătură cu scăderea populației și rata scăzută a natalității.

Înregistrările negative continue ale balanței dintre nașteri și decese afectează întreaga țară, dar consecințele dezastruoase sunt deja ușor vizibile pe insulele mici. Agios Efstratios, o mică insulă din nordul Mării Egee, cu nu mai mult de 250 de locuitori, este un exemplu.

Rata fertilității în Grecia este printre cele mai scăzute de pe continent

Grecia cheltuiește în prezent 1 miliard de euro pe an pentru măsuri destinate copiilor, dar, la fel ca alte țări europene, cu puțin efect. Rata fertilității în Grecia este printre cele mai scăzute de pe continent. Previziunile economice indică faptul că forța de muncă va scădea cu 50% până în 2100, producția scăzând cu 31% în aceeași perioadă.

Kostas Sinanis, primarul orașului Agios Efstratios: Nu există fete pe insulă. Sau cel puțin nu sunt mai mult de 2 femei sub 30 de ani. Același lucru este valabil și pentru băieți. Trebuie să căutăm stimulentele care îi vor aduce pe băieți și fete înapoi pe insulă, locul în care s-au născut și au crescut, pentru a-și crea o familie. Din păcate, am avut doar o naștere anul trecut și alta acum trei ani.

Cel mai mic număr de nașteri din ultimii 92 de ani

În 2022, Grecia a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din ultimii 92 de ani, iar în 2024 Grecia este până acum a doua țară cu cea mai mare scădere a populației din Uniunea Europeană.

Michalis Vlastrakis, director de marketing și comunicare al unei bănci: Dacă nu facem ceva, peste aproximativ 25 de ani, peste două decenii, o treime din populație va avea peste 65 de ani, iar în 2050 vom avea cu 2,5 milioane mai puțin. Nu trebuie să fi studiat finanțele pentru a înțelege consecințele acestor proiecții asupra indicatorilor economici, asupra PIB-ului, asupra forței de muncă, asupra sistemului de asigurări, asupra pensiilor, sănătății și educației.

Stimulente care să oprească declinul populației

Grecia intenționează să cheltuiască 20 de miliarde de euro până în 2035 pentru stimulente care să oprească declinul populației, inclusiv beneficii în numerar și scutiri de taxe, a anunțat recent Ministerul Familiei.

Fay Doulgkeri, jurnalist Euronews: Cifrele sunt necruțătoare și arată că rata scăzută a natalității este acum un flagel care zdruncină fundațiile societății grecești. O problemă atât de complexă necesită, de asemenea, soluții pe mai multe niveluri care ar trebui găsite și implementate imediat, pentru că altfel în doar câteva decenii vom discuta despre o scădere dramatică a populației Greciei. Din insula Milos, Fay Doulgkeri, pentru Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE