Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fertilizare in vitro, pe banii statului: 10 mii de proceduri vor fi decontate de Ministerul Familiei, la fel ca anul trecut

Fertilizarea in vitro, parțial decontată de stat. 10 mii de femei vor primi câte 15 mii de lei pentru procedura de fertilizare, dar voucherul acoperă cam 60% - 70% din costuri. Înscrierile sunt deschise on-line. Platforma a picat, însă, pentru câteva zeci de minute din cauza numărului mare de solicitări.

Nora a deschis platforma de înscriere în programul de fertilizare in vitro susținut de stat încă de la prima oră. Este a doua oară când își depune actele pentru vouchere. Are 37 de ani. Ea și soțul ei își doresc un copil de mai bine de opt ani, iar în ultimii patru ani au încercat fertilizarea in vitro de trei ori.

Nora, aplicantă a programului FIV: ”Stările se tot schimbă de la o procedură la alta. Pornești din ce în ce mai entuziasmat, cel puțin în cazul meu. Începi să te acomodezi și cu ideea că s-ar putea să nu reușești niciodată , dar sunt într-adevăr încântată că nu o să cheltuim chiar atât de mulți bani. Soțul meu nu prea mai are răbdare. Dacă nu era programul ăsta, chiar nu mai voia.”

Pot aplica pentru a obține bani de la stat femeile între 20 și 45 de ani, fie că sunt în cuplu ori necăsătorite. Mădălina, din Tulcea, are 34 de ani. Și ea a fost printre primele care s-a înscris în noul program de fertilizare in vitro cu ajutor de la stat.

Mădălina, aplicantă a programului FIV: ”Nu sunt într-un cuplu în momentul de față și îmi doresc foarte mult un copilaș, chiar ca și persoană singură. Costurile sunt destul de mari și eu ca aplicant ca persoană sigură vă dați seama că e un ajutor mai mult decât bine venit”.

Au fost zeci de minute în care platforma unde trebuie încărcate documentele nu a funcționat.

Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse: ”Au fost foarte multe persoane care au accesat-o. Ca o medie peste 1.500 de accesări pe secundă. Peste 1,2 milioane de cetățeni au accesat această platformă în primele două ore de funcționare”.

Numărul mare de solicitări care a dus la blocaj a fost generat de faptul că sunt doar 10 mii de femei care pot beneficia de cei 15 mii de lei asigurați de stat, prin vouchere. Iar doritorii sunt foarte mulți.

Dr. Andres Vythoulkas, medic specialist de obstretrică și ginecologie, cu supraspecialitate infertilitate în cuplu: ”21 la sută din cuplurile care se află în perioada fertilă au probleme de fertilitate. Adică gândiți-vă, unul din cinci cupluri. Doar o treime din cazurile care au probleme de infertilitate ajung la fertilizare in vitro. Celelalte cazuri există alte soluții”

Procedura de selectare în program FIV 2024 este: primul venit, primul servit. Banii, oricum, nu sunt suficienți.

Dr. Andres Vythoulkas, medic specialist de obstretrică și ginecologie, cu supraspecialitate infertilitate în cuplu: ”Vorbim între 4.000 și 4.500 de euro, o procedură fără voucher. Gândiți-vă, din suma respectivă 3.000 de euro sunt acoperite de la voucher, adică aproximativ 60%-70%”.

Este al doilea an când statul român ajută femeile care au probleme de fertilitate.

Arina Delcea, jurnalistă Euronews România: ”Aproape 30 de mii de persoane au fost interesate anul trecut de programul de fertilizare in vitro decontat de stat. Dintre cele care l-au accesat, 2.283 de femei au rămas însărcinate. Iar 243 au născut deja.”

Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse: ”Programul a debutat în septembrie 2022, iar primul bebeluș, (...) a fost în 5 octombrie 2023”.

Înainte de începerea programului, România era printre puținele state din Europa care nu aveau astfel de măsuri pentru creșterea natalității.

Nicole Brunel, președinta Asociației SOS Infertilitatea: ”Bulgarii au demult trei proceduri de fertilizare in vitro finanțate într-un procent mai generos decât la noi, iar mai nou, pacienții infertili din Polonia au niște drepturi care i-au urcat în topul țărilor celor mai cu cele mai generoase politici în domeniul reproductiv.

Eu personal, când am făcut cele cinci fertilizări in vitro în Franța, eu nu am plătit niciun ban, nicio centimă de la prima consultație până la ultimul test de sarcină pe care l-am făcut”.

Institutul Național de Statistică anunță că natalitatea este într-o continuă scădere în România. De pildă în luna mai a acestui an s-au născut cu 16% mai puțini copii decât în aceeași lună a anului trecut.

Ce documente sunt necesare

O cerere de înscriere, o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu a mai beneficiat de program, diagnosticul de infertilitate, emis de un medic specialist cu recomandarea procedurii de fertilizare in vitro, act care trebuie emis cu mai mult de 60 de zile înainte de înscrierea în program.

Trebuie făcută și dovada calității de asigurat.

Mai trebuie încărcate pe platformă și copii ale actelor de identitate și acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, dar primele menționate sunt cele mai importante.

Cine beneficiază de program?

Femeile cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, indiferent dacă sunt într-un cuplu sau nu. Iar statul, prin Ministerul Familiei, decontează 15 mii de lei pentru fiecare procedură.

Infertilitatea afectează unul din cinci cupluri din România. Așa spun statisticile. Iar Organizația Mondială a Sănătății plasează infertilitatea pe locul 5 în topul dizabilităților la nivel global.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE