Guvernul de la Berlin ia în calcul să interzică operatorilor de telefonie mobilă să folosească anumite componente furnizate de companiile chineze Huawei și ZTE în rețelele lor 5G, relatează publicația germană Zeit, citată de agenția Reuters.
Interdicția ar putea viza componente ce se află deja în rețelele, motiv pentru care operatorii telecom ar urma să se elimine și să le înlocuiască, au precizat surse guvernamentale, citate de Zeit.
Guvernul german, care se află în prezent într-un proces amplu de reevaluare a relației sale cu principalul său partener comercial China, nu a răspuns solicitării de a oferi un punct de vedere pe această temă, notează Reuters.
Criticii susțin că Huawei şi ZTE au legături apropiate cu serviciile de securitate ale Chinei, iar includerea unor componente ale acestora în rețelele 5G ar putea oferi spionilor și sabotorilor chinezi acces la infrastructuri esențiale.
De cealaltă parte, reprezentanții Huawei, ZTE și ai Guvernului de la Beijing au respins aceste acuzații, precizând că sunt motivați de dorința protecționistă de a sprijini concurenții care sunt provin din China.
În anul 2021, Germania a aprobat o lege privind securitatea în domeniul IT care stabilește restricții mai stricte pentru producătorii de echipamente de echipamente de telecomunicații necesare rețelelor de nouă generație, însă nu a interzis companiile Huawei și ZTE, așa cum au făcut alte state.
Un nou raport relevă că Germania a devenit de fapt şi mai dependentă de Huawei pentru echipamentele sale din reţeaua de acces radio (RAN) 5G decât în reţeaua sa 4G, chiar dacă operatorii au evitat să folosească tehnologia companiei chineze pentru reţelele principale.
Țările care au interzis Huawei
În mai 2022, Canada a hotărât să interzică giganţilor chinezi ai telecomunicaţiilor Huawei şi ZTE să lanseze reţeaua 5G. Această decizie mult aşteptată fusese amânată de guvernul canadian din cauza tensiunilor diplomatice dintre Ottawa şi Beijing din ultimii ani, notează Agerpres.
Statele Unite au exclus deja Huawei de la implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul lor, invocând riscuri de spionaj sau sabotare a reţelelor occidentale, acuzaţii pe care gigantul chinez de telecomunicaţii le neagă.
Alţi aliaţi ai Canadei care au urmat exemplul SUA sunt Regatul Unit, Japonia, Australia şi Suedia.
De asemenea, în aprilie 2021, Guvernul României a aprobat o lege susținută de SUA prin care interzice Chinei și companiei Huawei să participe la dezvoltarea rețelei 5G în țara noastră.