Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Luptele cu tauri, interzise în Columbia începând din 2027. Activist: ”Reprezintă o victorie uriașă”

Camera Reprezentanților din Columbia a votat marți proiectul de lege prin care luptele cu tauri vor fi interzise în acest stat din America de Sud. Prin această decizie se pune capăt unei tradiții vechi de sute de ani care a inspirat cântece și romane celebre, dar care a devenit tot mai controversată în țările în care mai este păstrată, relatează The Associated Press.

Proiectul prevede că luptele cu tauri vor fi interzise în Columbia peste trei ani. Inițiativa urmează să fie promulgată de președintele Gustavo Petro, cunoscut ca fiind un opozant al acestui tip de evenimente.

Luptele cu tauri, o tradiție în Columbia

Luptele cu tauri, cunoscute sub nume de coride, își au originile în cultura și identitatea hispanică. Acestea sunt încă legale în țări precum Spania, Franța, Portugalia, Peru, Ecuador și Mexic.

Coridele erau considerate evenimente populare, transmise în direct de numeroase televiziuni. Cu toate acestea, această tradiție a ajuns să fie criticată vehement de numeroase persoane care susțin că este inacceptabil să vadă un animal suferind de dragul divertismentului.

”Această interdicție reprezintă o victorie uriașă pentru organizațiile care s-au implicat pentru a transforma societatea și a respinge violența împotriva animalelor”, a declarat Terry Hurtado, un activist pentru drepturile animalelor.

Hurtado este și membru în cadrul consiliului municipal din Cali, care a organizat proteste față de coridele încă din anii '90.

”Taurii și caii (care participă, de asemenea, la unele coride) din Columbia nu vor mai fi torturați și că nu vor mai fi expuși copiii la acest spectacol”, a adăugat el, potrivit sursei citate.

În timpul coridelor, un toreador se luptă cu tauri care sunt crescuți pentru a fi agresivi. Matadorul agită o pelerină roșie pentru a întărâta taurul pe care trebuie să-l omoare cu o lovitură de sabie în arenă.

În Columbia, luptele cu tauri au fost organizate încă din perioada colonială. Aceste evenimente au loc în mai puțin de 24 de municipalități, cu toate că luptele anuale cu tauri din orașul Manizales continuă să atragă zeci de mii de spectatori.

În schimb, cei pasionați de coride consideră interdicția drept un atac asupra libertăților minorităților, precum și o problemă pentru orașele în care aceste evenimente atrag mii de turiști.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE