Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Extrema dreaptă, în ascensiune în estul Germaniei. Björn Höcke: „Suntem cea mai mare forță, avem dreptul de a guverna”

Alternativa pentru Germania (AfD), partidul de extremă-dreapta, eurosceptic și anti-imigrație, se află pe primul loc în alegerile regionale din landul Turingia, potrivit exit-poll-urilor, transmite Euronews. Partidul Alternativa pentru Germania s-a plasat pe locul al doilea, la mică distanţă după Uniunea Creştin-Democrată (CDU), în Saxonia, cele două landuri federale din estul Germaniei unde duminică s-au desfăşurat scrutine regionale, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, transmite AFP, citată de Agerpres. Scorurile fără precedent pentru acest partid reprezintă o nouă lovitură dură pentru fragila coaliţia a cancelarului Olaf Scholz.

02/09/2024 , 07:35

AfD a obținut prima sa victorie într-un land, de la cel de-al Doilea Război Mondial

Partidul de extremă dreapta „Alternativa pentru Germania” a înregistrat o victorie istorică în estul țării. Formațiunea a învins în alegerile din landul Turingia și a ieșit pe locul doi în Saxonia, conform rezultatelor preliminare. Dacă aceste rezultate vor fi confirmate, ar fi prima victorie obținută de partidul radical într-un scrutin regional, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Björn Höcke, liderul partidului Alternativa pentru Germania în landul Turingia: „Indubitabil, suntem cea mai mare forță. Suntem noul partid al oamenilor din Turingia. Noi ne dorim să guvernăm. Pentru că suntem cea mai mare forță, avem dreptul de a guverna. De asemenea, este o practică parlamentară ca cea mai mare forță să le invite pe celelalte formațiuni la discuții. Comitetele de partid din regiunea Turingia se vor întruni săptămâna viitoare. Atunci, în baza rezultatelor finale, vom analiza situația”

În Turingia, partidul „Alternativa pentru Germania” a fost catalogat drept extremist și a fost amendat pentru că a folosit un slogan nazist. La scurt timp după afișarea primelor rezultate, toate celelalte partide din land au anunțat că nu vor face coaliție cu formațiunea de dreapta. Prin urmare, este puțin probabil ca partidul eurosceptic și anti-imigrație să poată forma un guvern în regiune. Ascensiunea extremei dreapta stârnește îngrijorare în Germania, mai ales că anul viitor vor fi organizate alegeri federale. Scorurile fără precedent pentru AfD reprezintă o nouă lovitură pentru fragila coaliţie a cancelarului Olaf Scholz.

Știrea inițială:

Pentru prima oară de la învingerea nazismului, extrema dreaptă ar putea câștiga alegerile regionale care au loc în trei landuri importante ale Germaniei

Pentru prima oară de la învingerea nazismului, extrema dreaptă ar putea câștiga alegerile regionale care au loc în trei landuri importante din Germania. O victorie a Partidului Alternativa pentru Germania ar fi un semnal alarmant pentru guvernul lui Olaf Scholz, în perspectiva alegerilor generale de anul viitor, și va avea un impact semnificativ asupra politicilor naționale.

Extrema dreaptă ar putea câștiga alegerile regionale în trei landuri din Germania

Partidul Alternativa pentru Germania (AFD) ar putea obține o victorie semnificativă în landurile Turingia și Saxonia, considerate fiefuri ale formațiunii de extremă dreapta. Pe 22 septembrie vor avea loc alegeri și în landul Brandenburg.

Vorbim despre trei regiuni din estul țării, cândva parte a lagărului comunist, care însumează în jur de zece la sută din populația Germaniei sau echivalentul populației Elveției. Scena politică din aceste landuri este dominată de AFD și de o altă alianță populistă creată în jurul liderei Sahra Wagenknecht. Ea a fost recent ținta unui atac. Un bărbat a aruncat cu vopsea roșie asupra sa, în timpul unui miting electoral.

Ambele blocuri politice sunt eurosceptice, anti-migrație și pro-ruse. Este de așteptat ca o victorie electorală să influențeze politica la nivel național.

Jörg Urban, candidat AFD în Saxonia: „Oamenii nu vor ca lucrurile să rămână la fel, oamenii vor schimbare și această schimbare politică urgentă și necesară va veni cu Alternativa pentru Germania.”

Cetățenii de origine străină se tem de ceea ce ar putea aduce o astfel de schimbare, însă speră că democrația va învinge.

Preetam Gaikwad, angajată în Germania, originară din India: „Familia mea este, de asemenea, îngrijorată pentru că a citit discursurile în știri. Iar știrile sunt întotdeauna pline de cruzime.”

Politica din Germania a fost dominată în ultima vreme de agresiuni, inclusv la adresa politicienilor din toate partidele, dar și de atacuri cu cuțitul. Guvernul social-democrat condus de Olaf Scholz a început deja să își schimbe poziția în materie de migrație, ca urmare a ascensiunii extremei drepte și a acestor atacuri, accelerând procedurile de deportare a străinilor care nu au primit dreptul la azil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE