Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania înăsprește regimul armelor și al deportărilor după atacul mortal comis de un adept al Statului Islamic

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat înăsprirea legislației privind portul armelor albe și accelerarea deportării imigranților a căror cerere de azil a fost respinsă de autorități. Scholz a vizitat locul atacului cu cuțitul comis de un adept al statului islamic, originar din Siria.

Trei oameni au fost înjunghiați mortal la un festival din orașul Solingen, iar alți opt au fost răniți. Autorul atacului ar fi trebuit să fie deportat anul trecut.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Evident, acum va trebui să înăsprim reglementările legale privind armele pe care le avem în Germania. Acest lucru se aplică în mod special utilizării cuțitelor, dar și multor lucruri care trebuie reglementate. Iar acest lucru trebuie și se va întâmpla foarte repede. Sunt convins că dacă Guvernul federal va face o propunere, poate fi prezentată și votată rapid de parlamentarii din Bundestag și Bundesrat.

Va trebui să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a ne asigura că cei care nu pot și cărora nu li se permite șederea în Germania să fie repatriați și deportați, în baza reglementărilor juridice asupra cărora am căzut cu toții de acord.”

Potrivit Reuters, Olaf Scholz a evidențiat că atacul mortal a fost „terorism îndreptat împotriva tuturor”.

Un sirian de 26 de ani care ar fi un membru grupării Stat Islamic a fost acuzat de uciderea a trei oameni. Incidentul a alimentat tensiuni politice cu privire la normele privind azilul și deportarea înainte de cele trei alegeri de stat de luna viitoare.

Migrația, tema de campanie de care profită extrema dreaptă în Germania

Gruparea islamistă ISIS a revendicat atacul, care a avut loc vineri seara, în timpul unui festival care sărbătorea existența de 650 de ani a orașului Solingen. Trei oameni au fost uciși, iar alți opt au fost răniți, unii dintre ei fiind în stare gravă.

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care militează în favoarea reprimării migrației, conduce în sondaje în lanurile Saxonia și Turingia, unde duminică sunt programate alegeri de stat, și în Brandenburg, care are alegeri pe 22 septembrie.

AfD a profitat de atac în campania sa electorală, candidatul principal al partidului din Turingia, Bjoern Hoecke, propunând alegătorilor să aleagă între „Hoecke sau Solingen”.

În schimb, sondajele de opinie relevă că este puțin probabil ca partidul de extremă dreaptă să obțină mai multe voturi, în contextul atacului, deoarece susținătorii acestuia au fost deja mobilizați de problemele legate de migrație.

Sirianul suspectat de comiterea atacului trebuia să fie deportat încă din 2023

Potrivit Reuters, atacul pune presiune asupra lui Olaf Scholz, în condițiile în care social-democrații alături de partenerii lor de coaliție Verzii și Democrații Liberi, decimați de dispute, sunt în urma AfD în sondaje.

De altfel, cancelarul Scholz a promis în octombrie 2023 să intensifice deportările - o promisiune pe care a repetat-o după vizita sa la locul atacului din Solingen.

Tot în iunie, Scholz a declarat că va aplica măsuri mai dure în ceea ce privește deportarea după ce un afgan a înjunghiat un polițist, care ulterior a murit din cauza rănilor, în timpul unui atac asupra unei demonstrații a unei formațiuni de dreapta din orașul Mannheim.

Scholz a declarat luni că deportările au crescut cu aproximativ 60% comparativ cu nivelurile din 2021. „Dar acesta nu este un motiv pentru noi să stăm și să ne relaxăm”, a adăugat el, spunând că Guvernul caută modalități legale și practice de a crește cifrele.

Potrivit presei germane, autoritățile plănuiseră să-l deporteze pe suspectul atacului de vineri în Bulgaria anul trecut, în conformitate cu normele Uniunii Europene privind azilul. Deportarea a eșuat deoarece bărbatul nu se afla la locul său de cazare pentru refugiați atunci când autoritățile au încercat să pună în aplicare măsura.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE