Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin, cu ochii pe scrutinul din Germania. Partidul pro-rus AfD ar putea obține câștiguri însemnate în alegerile regionale

Partidele favorabile Rusiei din trei state din estul Germaniei - Brandenburg, Saxonia și Turingia - sunt pregătite să obțină câștiguri importante în alegerile regionale din septembrie, două fiind programate pentru duminică, notează Politico.

Partidul pro-rus Alternativa pentru Germania (AfD) are șanse mari să se claseze pe primul loc în toate cele trei state, iar Alianța Sahra Wagenknecht (BSW), de stânga, recent formată, este în creștere. Moscova este pe cale să își restabilească o poziție puternică pe o mare parte din fosta Germanie de Est, o regiune pe care a dominat-o timp de decenii în timpul Războiului Rece.

Dacă previziunile se confirmă, rezultatele vor stârni o neliniște profundă în întreaga Germanie. O victorie a extremei drepte ar scoate la iveală eșecul clasei politice germane de a repara diviziunea Est-Vest și ar zdruncina din temelii coaliția tripartită de la Berlin, deja șubredă.

O victorie ar însemna, de asemenea, un câștig personal pentru Putin. Liderul rus s-a format ca spion KGB în anii ‘80 la Dresda, o experiență care i-a lăsat o fascinație pe termen lung pentru Germania.

Ce spun sondajele

Conform ultimelor sondaje, partidele favorabile Moscovei, care se situează între extrema dreaptă și cea stângă a spectrului politic, ar trebui să obțină cel puțin 50% din voturi în toate regiunile. Într-un singur land, Turingia, partidele ar urma să obțină până la 65%, AfD clasându-se pe primul loc cu aproximativ 30%.

Deși nu toate partidele sunt fățiș pro-ruse (precum AfD), acestea au în comun o narațiune promovată de extrema dreaptă: NATO este vinovată pentru războiul din Ucraina.

Principalele partide germane aflate la guvernare la nivel național - social-democrații (SPD), verzii și democrații liberi (FDP) sunt codașe la aceste alegeri în sondaje. Acestea ar obține, cumulat, aproximativ 12% în Saxonia și Turingia și 27% în Brandenburg. Chiar și atunci când se include cea mai mare forță centristă din Germania, creștin-democrații conservatori (CDU), sondajele combinate ale partidelor principale nu depășesc 50%.

Numeroase personalități ale AfD nu își ascund afinitatea pentru regimul autoritar al lui Putin.

Björn Höcke, liderul AfD din Turingia, pe care mulți îl consideră o eminență cenușie a partidului, a declarat că, dacă va ajunge vreodată cancelar al Germaniei, prima sa călătorie va fi la Moscova.  

Înainte ca relațiile dintre Moscova și Berlin să se înrăutățească, Putin a fost un vizitator frecvent al Germaniei, inclusiv al orașului Dresda.

„Voi fi sincer, vin la Dresda cu un sentiment special”, a declarat Putin în timpul unei vizite din 2009. În urma vizitei acestea primea Ordinul Sfântul Gheorghe, o distincție care onorează figuri proeminente care „luptă pentru bine în lume”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE