Președintele american Joe Biden, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și regele Charles al III-lea al Marii Britanii participă, alături de mai mulți veterani, la comemorarea celor 80 de ani de la debarcarea Aliaților în Normandia, Ziua Z.
Ceremoniile încep în jurul orei orei locale 10:30 la Memorialul britanic din Normandia din Ver-sur-Mer, în prezența regelui Charles. Canada va organiza propria la care va participa prințul William. În jurul prânzului, președintele Joe Biden va conduce o ceremonie americană în prezența veteranilor din Ziua Z. Ulterior, președintele francez Emmanuel Macron va prezida o ceremonie internațională la Omaha Beach, unde forțele americane au suferit cele mai mari pierderi în asaltul împotriva forțelor germane.
Sunt așteptați în jur de 4.500 de invitați, inclusiv aproximativ 200 de veterani, majoritatea din SUA, Marea Britanie, Canada și Franța, potrivit Reuters.
Ce s-a întâmplat în Ziua Z
Înainte de Ziua Z, Aliații au organizat „Operațiunea Fortitude”, care avea ca scop crearea unei diversiuni, lăsându-i pe germani să creadă că debarcarea va avea loc în Pas-de-Calais.
Ziua Z a început la 6 iunie 1944, numele de cod al operațiunii militare fiind „Overlord”. Comandantul suprem al Aliaților a fost generalul american Dwight D. Eisenhower. Operațiunea trebuia să înceapă cu o zi mai devreme, dar a fost amânată cu 24 de ore din cauza vremii nefavorabile. În ziua invaziei, Eisenhower a ținut un discurs entuziasmant forțelor armate, vorbind despre „marea cruciadă” care îi aștepta. Apoi a redactat o scrisoare de demisie și a pregătit un discurs în cazul în care invazia ar fi eșuat. Nu a fost nevoit să țină însă niciodată acel discurs pentru că operațiunea a fost un succes.
În total, 156.115 militari aliați fie au debarcat pe mare, pe plajele cu numele de cod Utah, Omaha, Gold, Juno și Sword, fie au fost parașutați din aer în spatele liniilor germane. Printre aceștia se numărau 83.115 soldați britanici și canadieni și 73.000 de soldați americani, potrivit Comandamentului European al SUA.
Aliații au suferit aproximativ 10.250 de pierderi în Ziua Z - un număr care include militarii uciși, răniți și dispăruți, potrivit Commonwealth War Graves Commission. Aproximativ 4.440 au fost uciși. Victimele germane nu sunt cunoscute, dar sunt estimate între 4.000 și 9.000.
Soldații care au participat la debarcarea din Normandia proveneau din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Belgia, Norvegia, Polonia, Luxemburg, Grecia, Cehoslovacia, Noua Zeelandă și Australia. De asemenea, au participat și aproximativ 177 de comandouri franceze.