Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și fostul primar al Capitalei, este audiată la Parchetul General într-un dosar penal legat de protestele din 10 august 2018.
Gabriela Firea se află la Parchetul General în calitate de martor într-un dosar penal ce-l vizează pe fostul viceprimar Aurelian Bădulescu.
Gabriela Firea a fost chemată la audieri în urma unei plângeri formulate de protestatarul Cristian Dide, căruia primăria i-a ridicat o scenă și o rulotă montate in Piața Victoriei.
Gabriela Firea a mai fost audiată și în 2018, în calitate de primar general al Capitalei, de către procurorii militari de la Parchetul General, în dosarul privind violențele de la protestele din 10 august.
Gabriela Firea i-a cerut demisia lui Carmen Dan
Gabriela Firea a cerut pe 1 septembrie 2018, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al Partidului Social Democrat, care s-a desfăşurat la Neptun, demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, ca urmare a evenimentelor care au avut loc pe 10 august la Bucureşti.
Firea a declarat, la finalul şedinţei conducerii social-democrate, că solicitarea în ceea ce o priveşte pe Carmen Dan a fost făcută pe fondul îngrijorărilor externe cu privire la violenţele înregistrate în Piaţa Victoriei şi care i-au fost transmise prin intermediului comisarului european Corina Creţu.
Primarul general a povestit ulterior că i-a reproşat la CEx-ul PSD de la Neptun ministrului de Interne, Carmen Dan, faptul că nu a avut grijă de oameni la mitingul din 10 august, nici de protestatarii paşnici, dar nici de jandarmi, care au dormit o noapte pe jos, "ca nişte vite",fără să primească mâncare şi apă.
Nu în ultimul rând, Gabriela Firea a acuzat faptul că ministrul de Interne ar fi încercat să arunce asupra prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru, responsabilitatea intervenţiei Jandarmeriei la mitingul din 10 august, din Piaţa Victoriei.
Carmen Dan sau Viorica Dăncilă, posibil să fie audiate
Procurorul General al României, Gabriela Scutea, a declarat pentru Euronews România că au fost formulate mai multe plângeri împotriva fostului ministru de Interne, Carmen Dan, împotriva fostului prim-ministru al României, Viorica Dăncilă, dar și împotriva unor conducători ai unor partide politice aflate la guvernare, nu va fi exclusă o audiere.
„Există niște limite în ceea ce privește comunicarea noastră publică. Rezultă, în mod clar, din poziții adoptate din ONG-urile care i-au susținut pe protestatari, cât și a unor perosoane individuale că au formulat plângeri împotriva fostului ministru de Interne, împotriva fostului prim-ministru al României, împotriva unor conducători ai unor partide politice aflate la guvernare, în perioada respectivă, împotriva prefectului Municipiului București și apoi mai există și alte persoane cu funcții de o importanță mai redusă”, a menționat procurorul general al României.
Aceste plângeri vor fi urmate de audieri sau reaudieri, mai subliniează procurorul general al României. „Au fost efectuate anumite audieri în momentul în care cauza s-a aflat la DIICOT, dar nu suntem în momentul în care să fie persoane suspectate pentru infracțiunile care sunt reținute autorilor principali cei trei conducători din Jandarmeria Română și secretarul de stat în MAI.”