Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a pronunţat marţi în apărarea reformei pensiilor, care a suscitat ostilitate atât la nivelul societăţii, care a ieşit în stradă, cât şi în parlament, la primul său contact cu cetăţenii de la lansarea proiectului la începutul acestui an, relatează France Presse, citată de Agerpres.
„Pe ansamblu, oamenii ştiu că trebuie să muncească puţin mai mult în medie, toţi, căci în caz contrar, nu vom putea finanţa în mod corespunzător pensiile”, a afirmat preşedintele francez.
Reforma care prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani „permite să fie creată mai multă bogăţie pentru ţară”, a apreciat el.
„Dacă nu produci bogăţie nu o poţi distribui”, a insistat şeful statului francez, declarându-se convins că „trebuie ca munca să fie în continuare plătită mai mult”.
El a pledat pentru „o dezbatere reală în societatea noastră cu privire la muncă”, recunoscând, totodată, un context inflaţionist dificil, al cărui vârf - potrivit lui - va fi atins în acest semestru.
Noi proteste în Franța
De la lansarea acestui proiect, Emmanuel Macron, care a făcut din reforma pensiilor unul din pilonii programului său, aproape că nu s-a exprimat asupra acestui subiect, cu excepţia cazurilor când a transmis mesaje sobre şi laconice în timpul călătoriilor sale în străinătate. Şeful statului urmează să viziteze sâmbătă Salonul Agriculturii de la Paris.
După o mobilizare în scădere pentru a cincea zi de protest în 16 februarie, în plină vacanţă şcolară, sindicatele şi-au afirmat hotărârea lor de a face să eşueze acest proiect, promiţând că „Franţa se va opri” în 7 martie.
Primele două zile de manifestaţii din Franța, 19 şi 31 ianuarie, au reunit de fiecare dată peste un milion de protestatari, potrivit poliţiei, peste două milioane, potrivit organizatorilor, împotriva acestui proiect impopular, conform sondajelor, şi a cărui măsură-cheie o constituie majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, într-o ţară cu circa 67 de milioane de locuitori.